Lyssna på sidan Lyssna

Tove Nowén

Sollefteåbördiga Tove Nowén föddes 1993. Hon beskriver sig själv som kreativ, rastlös och glad. Den konstnärliga resan inleddes vid estetiska programmets musiklinje på gymnasiet och därefter följde en distanskurs inom ljudkonst vid Hola folkhögskola. Vidare blev det studier i Molkom, när hon antogs till filmlinjen. Nu läser hon en kandidatutbildning som innehåller alla delar, nämligen Audiovisuell Produktion.

- Tidigare kunde jag känna mig lite splittrad eftersom jag brann för många olika

områden, men jag har senare lärt mig att det både är bra och roligare att ha flera intressen.

År 2016 blev hon utsedd till Ingrid Thulin-stipendiat av Sollefteå kommun. Förra året kammade hon hem tre filmpriser på två månader, bland annat äran att få visa sin kortfilm ”Bråte” vid Göteborgs filmfestival 2018.

- Det är en otrolig känsla att bli uppmuntrad för det man gör, speciellt i sin egen hemstad. När jag fick ta emot Thulin-stipendiet blev det en sporre som matade min drivkraft att fortsätta, och nu strävar jag alltid efter att utmana mig själv. Jag märker att jag kan ta mig an större projekt efter varje gång, vilket är roligt för att jag på ett så tydligt sätt kan se att jag lär mig saker och utvecklas.

Att hennes kortfilm visats vid Göteborgs filmfestival håller hon högt.

- Det var väldigt mäktigt. Men något som jag är stolt över personligen är att jag fick andrapris för en filmpitch som presenterades för en jury i Trondheim – kanske speciellt för att jag inte gillar att prata inför folk särskilt mycket, då jag blir nervös.

Tove vill i framtiden fortsätta utforska sina olika berättarverktyg och tänja på gränserna vad gäller skapandet. Hon hoppas på att få möjlighet att fördjupa sig i sina studier och söker sig till olika vidareutbildningar inom film och konst. Men först är det dags för den avslutande delen på utbildningen i Falun, nämligen praktik under tio veckor. Önskemål och tankar finns, men i skrivande stund är ingenting klart.

- Förhoppningen är att få jobba vid sidan av någon regissör, gärna en som är verksam inom film och konst. Det är ett bra tillfälle att lära sig mer om hur man kan arbeta på olika sätt.

Tove och Ida har ofta pratat om att jobba tillsammans utöver det audiovisuella kollektivet Svärmorstunga. Att det nu blir av känns spännande. Samarbetet fungerar fint och Tove beskriver Ida som smart, varm och nyfiken. Den övervägande känslan inför kommande utställning i Sollefteå är positiv, men det är också pirrigt.

- Det är bra för då gör man ett bättre jobb, säger hon avslutningsvis.

Faktaruta

Fullständigt namn: Tove Maria Lovisa Nowén

Ålder: 24 år

Gör: Studerande vid Högskolan i Dalarna, utöver det kortfilmsregissör, audiovisuell konstnär och ljuddesigner.

Framtidsplaner: Jag skulle gärna vilja göra en långfilm någon gång och ha fler audiovisuella utställningar!


Svärmorstunga: Det är vårt audiovisuella kollektiv. Vi gör olika konstuppdrag. Det startades av några av oss som går tillsammans på Audiovisuell Produktion på Högskolan i Dalarna.

Fritidsintressen: Att hitta på saker med mina vänner. Ta en öl någonstans och bara snacka, vilket ofta leder till att vi kommer på idéer och smider planer i form av musikvideos, kortfilmer eller konstprojekt. Älskar även naturen: Att vandra och skärma av helt!

Förebilder: Typ alla kvinnor före mig som breddat vägen!

Film: De ofrivilliga, Fucking Åmål, och Miraklet i Lourdes bland mycket annat.

Bok: Det som ligger på sängbordet är oftast studentlitteratur!

Musik: Det är väldigt olika, oftast lyssnar jag på elektronisk och instrumentell

musik, det ger plats för tankarna. Jag gillar också musik som mixar genrer på lite udda sätt.

Vad betyder utställningen på Orrenhuset – konst och kultur för dig: Mycket. Den ger mig och Ida möjlighet att få göra det vi tycker är roligt. Vi får samtidigt visa Sollefteå allt man kan göra med audiovisuell konst, vilket är superkul!

Vilken känsla hoppas du besökarna ska bära med sig efteråt: Det vore roligt om besökarna sedan går därifrån med en känsla av att konst kan vara så mycket mer än en tavla på väggen.

Kontakt