Lyssna på sidan Lyssna

Lena Norenius

Återkomst
Måleri och collage

Lena Norenius

Om mig

Den här utställningen handlar om mig tiden efter pensionen 2009.
Har hela tiden varit i ett sökande efter sätt att uttrycka mig. Uppvuxen med vävning blev det olika kurser i textila tekniker och så småningom bildskapande i väv och senare målning.

Inspiration har bland annat varit utställningar av stora bildvävar på Galleri Doktor Glas i Kungsträdgården på 70-talet. Där såg jag också en utställning av Anders Åberg med hans skulpturer. Allt så fantasifullt och fritt.

Första kontakten med oljemåleri var hos Harvey Cropper i hans öppna ateljé på Söder. Inspirerande lärare har också Anders Wallin i akvarell och Mia Malmlöf i olja och vinyl varit.

Mitt sökande ledde mig vidare till utbildningar i Levandeverkstad pedagogik och livsyoga. Går även kurser i frigörande dans, sång och skrivarcirklar.

Efter 37 år i Stockholm där jag arbetat inom forskning vid Karolinska Institutet flyttar jag hösten 2009 till Hörnett.

Om bilderna

Efter flytten till Övik får jag mer tid för skapandet. Blir medlem i ÖKK,

Örnsköldsviks konstnärsklubb och senare ÖKKV, Örnsköldsviks kollektiva konstnärsverkstad. En kurs i berättande broderi i Nordingrå våren 2011 blir starten för mitt nuvarande bildskapande där framförallt collaget har en central roll. Jag får en större frihet i skapandet och arbetar mer och mer intuitivt. Skapar för mig nya världar att gå in i och uppleva. Inspireras ofta av material laddat med tidigare upplevelser. Färgen är viktig och fri.

Kommer inte ihåg så mycket av min barndom. Har många tankar kring den och funderingar kring vem var jag då. Drivkraften att skapa bilder är delvis återkomst till den tiden. Bilderna blir till upptäcksresor i mitt inre och yttre landskap.

//Lena

Lena N

Kontakt