Lyssna på sidan Lyssna

Kristina Nilsdotter

målningar och skulpturer

Kristina Nilsdotter, född 1966, är bildkonstnären som i vår blivit vald till årets kirunastipendiat.
Det här innebär att hon i höst får lägga till en särskild stipendiatutställning i Kiruna till övriga inplanerade expositioner.
– Det känns fantastiskt glädjande och hedrande att bli utvald! Förutom höstens utställning omfattar stipendiet 40 000 kronor samt att Kiruna kommun även köper in ett verk för samma summa. Jag förbinder mig att vistas en månad i Kiruna, i en lägenhet som LKAB har ställt till förfogande.
Kristina var även en av finalisterna 2017, och den gången vann hon publikens pris.

Men nu är hon alltså aktuell i Sollefteå, på Orrenhuset – konst och kultur, där hon kommer att ställa ut under perioden 2 april – 5 juni. Målningar och skulpturer i olika tekniker visas. Motivmässigt drar flera av verken mot sagornas värld, men det handlar snarare om oskrivna berättelser än redan kända.

Konstverken som visas i Sollefteåutställningen kommer från 2010-2019. Många verk består av flera delar och några målningar är gjorda på kontursågade pannåer.
– Utställningen pågår i drygt två månader och jag hoppas att den får många besökare. I gästboken får den som vill gärna skriva om den saga eller berättelse som kommer till dem ifall de fastnar särskilt vid något av verken. Alla kommentarer är välkomna!

Kristina kommer ursprungligen från Luleå, Norrbotten men är numera verksam i Nordmaling, Västerbotten, och arbetar främst med skulptur och måleri i olika tekniker. Ett av hennes senaste uppdrag gällde en konstnärlig utsmyckning i ett hyreshus i Robertsfors, som hon utförde på uppdrag av kommunen. Hon har bland annat studerat på Konsthögskolan, Umeå universitet och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon finns representerad på flera platser runt om i landet, bland annat Luleå Tekniska Universitet/Statens Konstråd, Luleå kommun samt Örnsköldsvik kommun.

Kontakt