Lyssna på sidan Lyssna

Mats Jonsson - Ådalen: en kärlek

21 september - 30 november 2022

Ådalen: en kärlek

Det ångermanländska landskapet med älven, bergen och den taggiga granskogshorisonten, har alltid varit en viktig aktör i Mats Jonssons serier. Efter 25 år i Stockholm flyttade han 2020 tillbaka till barndomens Ådalen och bosatte sig i Sandslån, Kramfors kommun.

Redan som 14-åring i byn Stensätter utanför Bollstabruk började Mats Jonsson teckna självbiografiska serier. 35 år och 13 böcker senare är han en av Sveriges mest etablerade serietecknare. Efter att framför allt ha tecknat serier om mänskliga relationer – särskilt olycklig kärlek – har han i sina senare böcker blivit alltmer politisk och samhällskildrande. Nya Norrland (2017) handlar om klyftan mellan stad och land med Bollstabruk i fokus, barnboken Blod i gruset (2019) om Ådalshändelserna 1931. Serieromanen När vi var samer (2021) skildrar Mats sökande efter sina förtigna skogssamiska rötter och den pinfärska boken Mats Jonsson drar åt helvete samlar hans satiriska krönikeserier från tidningen Arbetet.

I utställningen Ådalen: en kärlek har Mats samlat serier och bilder från alla dessa böcker, som visas både i form av originalteckningar och av konsttryck i stort format. Dessutom har han tecknat ett antal nya bilder med motiv från sin ångermanländska favoritstad, Ådalens Paris – Sollefteå.

Utställningen försöker måla upp en bild av ett Sverige här och nu, men med långa rottrådar bakåt i Ådalens och Norrlands historia. Hur hamnade vi där vi är idag? Hur blev vi de vi blev? Och varför älskar vi egentligen denna vackra men dystra, slitna och exploaterade Ådal?

Kontakt