Lyssna på sidan Lyssna

Kjell Bolin

formgivare illustratör konstnär

KJELL BOLIN (1935-2006)


Föddes i Miltallberget, beläget i Bodums socken, men har bott på flera platser runt om i vårt land. Bolin hade en estetisk ådra. Hjärtat klappade för konst, litteratur, klassisk musik och teater – på hemmaplan, men även Paris och Italien. Det resulterade i att han träffade många aktörer genom åren, som också blev personliga vänner. Han bodde även en period i den franska huvudstaden.
Efter studierna började han som “smörgåsnisse” på Fjällsjögården i Backe. Servitörjobb på Appelberg förde honom till Sollefteå och därefter blev det kockutbildning på Tre tallar i Östersund. Sedan hamnade han i Stockholm, där han också stannade under resten av sitt yrkesverksamma liv.

Utbildningen genomfördes vid Reybekiels konstskola 1957-60 och Anders Beckmans skola 1963-65. Åren1965-70 jobbade han som mönstertecknare vid Strömma Gamlestaden, under ledning av legendariska Göta Trägårdh (grundade Beckmans designskola tillsammans med Anders Beckman 1939).

Trädet och stocken ligger till grund för Kjells tygtryck med namn som Dafne, Palissad, och Ekstock. Han använde sig av allt från stålpenna till flatpensel för att skapa struktur och teckningar. Svart och vitt, men även färg. Kärleken till och inspirationen av trä, trädet och skogen syns i väldigt mycket av det han skapade.


Han var särskilt engagerad i bevarandet av trähus, bland annat i vår stad. Detta resulterade exempelvis i en utställning med teckningar på Kulturhuset i Vällingby. ”Träarkitekturbeståndet i våra gamla stadskärnor hör till det mest angelägna att bevara därför att så ytterst litet finns kvar” uttalade han sig i en tidningsintervju i samband med detta evenemang. Det var inte första gången Sollefteåteckningarna figurerade i detta sammanhang. Även 1980 var de med i Ta hand om hus som visades på Arkitektmuseet. Samtidigt visade även Murberget i Härnösand dessa alster.


Bolin var också verksam som klädskapare, och för detta arbete prisades han flera gånger. Bland annat med utmärkelsen “Mästerkatten” av Sigvard Bernadotte, som han fick motta vid två tillfällen under 70-talet.
Hans kärlek till gamla saker gjorde bland annat att han samlade på grammofonskivor, för att nämna ett exempel. Det var i det enkla som Kjell såg skönheten. Han beskrivs som en man med bildning. Hans ödmjukhet och generositet var något utöver det vanliga.

År 2002 flyttade han till Sollefteå. Omedelbart etablerades en kontakt med Textilarkivet och han blev en flitig besökare samt samarbetspartner. Detta resulterade i flera uppskattade utställningar i staden.

Kontakt