Lyssna på sidan Lyssna

Martin Jonsson - bonden från Bollsta

Målningar ur kommunens konstsamling från Göthe Höglund

Martin Jonsson föddes 1917 och växte upp i Mo utanför Bollstabruk tillsammans med mamma, pappa och tre bröder.

Han arbetade hela sitt liv hemma på jordbruket, en generationsgård, högt och vackert belägen med en fantastisk utsikt över bygden. Hans mamma Ida skrev två diktböcker och målade även hon. Martins måleri började på 60-talet när han och hans mamma gick en ABF-kurs i oljemålning. Kursen resulterade i ett ökat intresse och ledde till Martins första lokala utställning 1968. Utställningen fick mycket beröm och blev uppmärksammad i lokalpressen.

Vintern 1969 skickade Martin och hans mamma in några tavlor till Liljevalch’s Vårsalong, där båda fick sina målningar antagna. Vårsalongen räknade Martin som sitt genombrott. Tavlorna som ställdes ut på Liljevalch’s uppmärksammades av den ansedda konsttidskriften La Revue. Artikeln innebar plötsligt att Martin Jonsson var ett ”hett” internationellt konstnamn. Det ledde till flera internationella utställningar bland annat i Rom och New York.

Trots all berömmelse och ökad efterfrågan på hans målningar fortsatte han att gå upp tidigt på morgnarna för att sköta sina sysslor på gården. Målade gjorde han mest på vintern när det var mindre att göra på gården och då var det köket som fick vara målarateljé.

Martin hämtade ofta sina motiv i Bollstatrakten. I klara oljefärger har han avporträtterat kor, hästar och bondgårdar i naivistisk stil. Hans mål var att illustrera hur det var när han var ung och hur det var på hans fars tid på landsbygden. Det är berättelser och iakttagelser om hur landsbygden och jordbruket såg ut från den glada sidan.

Det största sammanhängande arbetet blev sviten på 32 tavlor föreställande händelser ur Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. Sviten ägs av Kramfors kommun och hänger idag i Bollstabruks Folketshus.

Sollefteå kommun äger elva målningar av Martin Jonsson. Tio av dem ingår i Göte Höglunds samling.

Martin Jonsson avled 1998.

Martin Jonsson

Kontakt