Lyssna på sidan Lyssna

Skolplanscher från Lillängets skola

Djur och natur

Skolplanscher var ett äldre sätt att med hjälp av illustrationer förmedla kunskap i skolorna. Vanliga motiv är bland annat växter, djur, årstider, och historiska händelser som till exempel bibliska texter. De var reproduktioner som var uppklistrade på kartong med en upphängningskrok. Vanligtvis hängdes den mot skrivtavlan och fanns i olika storlekar. Skolplanscher var vanliga i folkskolan i Sverige från 1890-talet till 1970-talet. Eftersom 1900 års normalplan förespråkade åskådlighet i undervisningen, blev skolplanscherna ett vanligt medel för lärarna att hjälpa barnen att förstå skolkursens innehåll. Skolplanschen har med tiden blivit ersatt av diabilder, OH-bilder, filmprojektor, video och datorer. Några av planscherna är gjorda av kända konstnärer som Nils Tirén.
Skolplanscherna i utställningen kommer från Lillängets gamla skola i Sollefteå.

skolplansch plantor

Konstnärer som målat förlagorna

Nils Tirén

Född 19 augusti 1885 i Oviken Jämtland, död 16 mars 1935 i Stockholm. Han var en svensk målare och tecknare, som efter avlutad skolgång i Jämtland studerade vidare vid bland annat Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han inspirerades av sin fars (Johan Tirén) friluftsmåleri och Bruno Liljefors djurmålningar. Som djurskildrare vistades han mycket i naturen för att fånga djuren i sin rätta miljö och som illustratör utförde han ett 80-tal skolplanscher med djur.

Max Richter

Född 6 augusti 1888 i Tyskland, död 19 november 1970 i Högalids församling i Stockholm. Max Richter kom till Sverige i slutet av 1920-talet. Först verksam som litograf på Iduns tryckeri, därefter på Norstedts där han gjorde ett stort antal skolplanscher med främst biologiska motiv såsom växter, djur och mänsklig anatomi.

Otakar Zejbrlik

Född 18 januari 1890 i Prag, död 15 april 1968. Otakar var en tjeckoslovakisk målare, grafiker och illustratör.
Otakar Zejbrlik kombinerade vetenskaplig precision med konst för att presentera växternas dolda skönhet för allmänheten. Hans bilder finns bland annat i flera publikationer om växter.

Sven Ekblom

Född 28 december 1898 i Stockholm, död 7 juni 1987 i Stockholm.
Var en svensk tecknare utbildad vid Konstfack och Kungliga Konsthögskolan, samt studier i Berlin och München. Han var från 1925 anställd som tecknare vi Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. Som illustratör har han medverkat i ett flertal vetenskapliga och populärvetenskapliga arbeten. Sven Ekblom var son till Axel Ekblom och Theresia Jansson Ekblom båda verksamma som konstnärer.

Blåval
Växtdel

Kontakt