Lyssna på sidan Lyssna

Val till Europaparlamentet 2024

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. I EU-valet kan du rösta mellan 22 maj och 9 juni, var som helst i hela landet.

För att få rösta i EU-valet måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen, vara medborgare i ett EU-land och med i röstlängden. I EU-valet kan du rösta mellan 22 maj och 9 juni, var som helst i hela landet.

Röstkort

Ditt röstkort i EU-valet kommer med posten senast 22 maj.

Förtidsröstning

Mellan 22 maj och 9 juni kan du förtidsrösta. Lokaler och öppettider hittar du hos Valmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Rösta med bud

Att rösta med bud betyder att någon annan tar med din röst till din vallokal eller till en lokal för förtidsröstning.

För att rösta med bud behöver du ett vittne och ett bud (nära anhörig) samt särskilt material för att rösta med bud. Budröstningsmaterial finns att hämta på röstmottagningsställena eller beställ materialet för att budrösta på val.se.

Lantbrevbärare kan också ta emot budröster. Läs mer om det här.

Ambulerande röstmottagare

Väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själva kan ta sig till ett röstmottagningsställe får, om de begär det, lämna sina röster i bostaden till särskilt förordnade röstmottagare, ambulerande röstmottagare. Läs mer om det här. Öppnas i nytt fönster.

Rösta på valdagen

På ditt röstkort står det vilken vallokal du kan rösta i på valdagen 9 juni och vallokalens öppettider. Läs mer om det här.

Mer information

På valmyndihetens webbplats, www.val.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer.