Lyssna på sidan Lyssna

Cirkus

Monterutställning med leksaker ur Yngve Sundqvist samling

6 april 2023 – 22 mars 2025

Denna utställning är ett urval av leksaker med temat cirkus ur Yngve Sundqvists leksakssamling.

Yngve Sundqvist – en presentation

Föddes 1936 och kom att bo i stort sett hela sitt liv på Remsle i Sollefteå. Från tidiga år var han sjuklig och i början av 50-talet gick han på en skola för epileptiker i Knivsta, Stockholm. Under loven fick barnen åka hem, men många var inte lika lyckligt lottade som Yngve och hade den möjligheten. Han tyckte synd om barnen och väl återkommen till Sollefteå 1952 startade han sin verksamhet. Trasiga leksaker samlades för att repareras och sedan delas ut i syfte att skänka barn glädje.

Genom kontakter med grossistförbundet samt fabriker runt om i landet fick Yngve tag på trasiga leksaker, allt skickades till hans verkstad i Sollefteå och reparerades. Under vårsäsongen ägnade han sig åt detta för att, framemot sommaren, lösa av med turistbesök och guidningar för skolklasser och grupper. I mitten av 70-talet kunde omkring 90 turistbussar besöka Yngves verkstad under ett år. Perioden september-oktober packades tusentals paket efter nogsamt avprickade önskelistor innan han, under årets två sista månader, reste landet runt för att dela ut julgåvorna.

Otaliga är de barnhem, sjukhus, skolor, flyktingförläggningar som fått besök av Yngve, och han har bidragit stort till barns glädje. I slutet av 1980-talet inleddes även resor till barnhem i Baltikum, Polen, Ukraina, Vitryssland och Rumänien. Han finansierade verksamheten med hjälp av bidrag från föreningar, sin sjukpension och diverse gåvor. Han åkte också runt för att sälja jultidningarna ”Smålänningens jul” och ”Filip och Kaspersson”. I hans verkstad fanns också vykort till försäljning, samt den skiva han själv sjungit in.

Vissa leksaker tyckte Yngve var lite speciella och dessa ställdes undan. Allt från plåtbitar, mekaniska leksaker, Dinky Toys-bilar och porslinsdockor trängdes på hyllor och i montrar för framtida bevarande. Sommaren 2010 avled Yngve och han hade då drivit sin verksamhet i imponerande 58 år.

År 1994 belönades Sollefteåtomten med kunglig medalj för sina ”oegennyttiga insatser för barn” och han har även utsetts till ”Årets vänligaste svensk”. Han är en av Sollefteås mest betydande profiler.

clown

Kontakt