Lyssna på sidan Lyssna

Ida Davidsson

Ulricehamnfödda Ida Davidsson såg dagens ljus 1989. Som person är hon lugn, kreativ och utforskande, och hon trivs med att jobba konstnärligt. Tidigare pluggade hon filmmusik i Stockholm. Direkt efter detta antogs hon till kandidatprogrammet i Audiovisuell Produktion vid Högskolan i Dalarna.

- Jag har alltid tilltalats av abstrakt konst. Tack vare studierna i filmmusik väcktes intresset för förhållandet mellan musik/ljudbild och det visuella. Alla dessa bitar sammantaget blir den nuvarande utbildningen.

Första åren fokuserar på grunderna i olika verktyg, tekniker och program. Därefter får varje student möjligheten att fördjupa sig vidare i det som känns mest användbart. Personligen tycker Ida om att arbeta med att göra grafik från grunden. Det finns olika metoder, och det beror mycket på vad man vill gestalta.

- Jag gillar något som benämns videofeedback, på så sätt skapar jag olika rörelsemönster, känslan är väldigt organisk och det kan se ut som att något växer och sedan dras tillbaka.

Snart går hon in i den avslutande fasen i och med den tio veckor långa praktik som ska äga rum. Processen med att söka pågår för fullt och det saknas inte idéer.

- Fokus ligger på att hitta något i Göteborg för min del. Min önskan är att få göra videoscenografi till teater eller opera. Jag kan tänka mig dansföreställningar eller Göteborgsoperan, för att nämna några. Det finns även företag som jobbar med utsmyckning av staden, i form av projektionsmappning, och den tekniken skulle det vara häftigt att få lära sig.

Hade inte kandidatprogrammet funnits hade hon fördjupat sig inom ljud- och musikproduktion, detta eftersom hon alltid brunnit för att skapa musik men saknat verktyg för att göra det. På tal om musik och det visuella så har Ida valts ut, tillsammans med 12 andra från Norden, till att VJ:a på Roskildefestivalen.

- Mitt första riktigt stora uppdrag, där jag valde att göra visuals till en artist som heter ARY. Det var även första gången jag VJ:at inför en så stor publik, så med en skräckblandad förtjusning gick jag upp i båset.

Framöver ser det ut att bli fler uppdrag av samma typ, nästa planerade jobb är på Dalecarlia Music Awards som går av stapeln 1 april i Borlänge.

Hon har som sagt gjort en hel del olika typer av uppdrag inom sitt arbetsområde. Hittills är hon mest stolt över att ha skapat och framfört visuals till Klepsydra.

- Det var ett 15 minuter långt stycke av Kate Moore. Vid tillfället framfördes det av Dalasinfoniettan och det var en häftig upplevelse att få göra visuals till klassisk musik.

Tove och Ida ingår i det audiovisuella kollektivet Svärmorstunga. Att äntligen få arbeta tillsammans med ett eget upplägg i projektform, till en utställning, är något som känns inspirerande. Hon beskriver Tove som driftig, en bra problemlösare som är kreativ och rolig att jobba med. Själv känner sig Ida enormt taggad inför uppdraget.

- Jag gick igång på idén direkt, när jag fick höra att det fanns en massa vita väggar där vi får skapa!

Faktaruta

Fullständigt namn: Ida Alice Karolina Davidsson

Ålder: 28

Gör: Studerar Audiovisuell Produktion vid Högskolan i Dalarna och arbetar som frilansande konstnär.

Framtidsplaner: Jag skulle vilja utveckla mitt audiovisuella konstnärskap och lära mig skulptera och bli bättre på att bygga mina egna installationer, gärna i storskalig form.

Mer av det Ida gjort tidigare: https://vimeo.com/user43676447 Länk till annan webbplats.


Svärmorstunga: Ett kollektiv bestående av 5 audiovisuella konstnärer. Förutom att vi tillsammans skapar installationer till olika evenemang VJ:ar vi ofta på nattklubbar och andra tillställningar. Svärmorstunga fungerar också som en slags kanal för oss som enskilda konstnärer, det är ett sätt att få ut och visa upp våra verk.
Fritidsintressen: Jag har ett stort matintresse, lagar gärna mat även när jag inte behöver. Älskar att umgås med mina kreativa vänner och fantisera om stora ambitiösa projekt.

Förebilder: Today Art Museum som ligger i Peking tar ibland in audiovisuella konstnärer som gör helt otroliga verk, det är fantastiskt vad man kan göra med ett rum med enbart fyra vita väggar.

Film: Jag ser inte mycket på film, men The 5th Element är en klassiker och bestående favorit.

Bok: Aprilhäxan av Majgull Axelsson.

Musik: Lyssnar på olika musikgenrer i perioder. Just nu är det mycket elektroniskt, minimal techno. Det är bra musik att jobba till om man behöver vara fokuserad.

Vad betyder utställningen på Orrenhuset – konst och kultur för dig: Otroligt mycket då vi har fått så fria tyglar, dels när det gäller att skapa innehållet men även att vi har fått utforma utställningen så som vi vill ha den.

Vilken känsla hoppas du besökarna ska bära med sig efteråt: Förutom att det ska kännas nytt och spännande hoppas jag att besökarna ska lämna utställningen och känna sig inspirerade, med en nyfikenhet för den audiovisuella konsten.

ödtext

Kontakt