Lyssna på sidan Lyssna

#Fikamedäldre - Så kan du hjälpa till

Att stötta någon som du tror är ensam och behöver sällskap behöver inte vara svårt eller kräva mycket ansträngning. Ibland kan en enkel gest, som att vara vänlig och bjuda på en kopp kaffe, göra en stor skillnad.

Här är några enkla tips för att skapa mer interaktion och gemenskap:

 • Fråga "Hur mår du?"
  Många av oss har nästan en automatisk reaktion att ge ett standard svar som "det är bra" eller liknande. Men om du känner att svaret inte återspeglar verkligheten, kan du ställa frågan igen och kanske omformulera den till "Men på riktigt, hur mår du?".
 • Initiera kontakt
  Ibland kan isolering vara svår att ta sig ur och den ofrivilliga ensamheten kan ha många olika orsaker. Därför är det viktigt att någon annan tar initiativet till att ta kontakt. Ett sms eller samtal är en bra början. Ta kontakt på ett sätt som känns bekvämt för dig. När personen väl pratar, avbryt inte, vänta på din tur att svara och prata. Det är viktigt att lyssna.
 • Dela ett intresse
  Det kan vara möjligt att ni delar ett intresse. Utgå från detta och använd det till er fördel. Oavsett om det handlar om musik, film eller broderi. Kanske är du medveten om ett evenemang relaterat till ert gemensamma intresse som du kan bjuda in personen till.
 • Bjud in
  Saknar ni gemensamma intressen så bjud in personen i något som du gillar. Det kan vara bokklubb, träning, fika eller nästan vilken aktivitet som helst.
 • Var modig
  Det är vanligt att hamna i ofrivillig ensamhet och isolering efter förlust av en partner, separation eller svåra tider. Våga vara närvarande och visa omtanke. Erbjud din hjälp eller bara lyssna.
 • Fika
  En helt vanlig och enkel fika kan räcka långt. Många gånger är det de små gesterna som gör störst skillnad. Bjud in till en fika eler något annat som du gör regelbundet och på ett naturligt sätt.

Genom dessa enkla handlingar kan vi alla göra skillnad och bidra till att minska ensamheten i vårt samhälle.