Lyssna på sidan Lyssna

Budget- och skuldrådgivning

kalkyl

Har du svårt att betala dina räkningar? Räcker inte pengarna till? Eller har du andra ekonomiska bekymmer? Då kan du kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare för att få stöd. Rådgivningen kostnadsfri och budget- och skuldrågivaren har tystnadsplikt.

Tips till dig som är orolig för din ekonomi

 • Hyran är en av de allra viktigaste räkningarna, betalar du inte den riskerar du att bli vräkt.
 • Elräkningen är också en viktig räkning, betalar du inte den riskerar du att elen stängs av.
 • Handla inte för pengar du inte har.
 • Om du har svårt att betala, var aktiv själv. Ta kontakt med dem du är skyldig pengar och försök komma överens om hur betalningen ska gå till.
 • Om du handlar på avbetalning ska du vara säker på att du kommer att ha pengar att betala med under hela perioden som avbetalningen löper.

Budget- och skuldrådgivare kan hjälpa dig

 • Göra upp en budget så att du kan se hur dina pengar används.
 • Ge råd om hur din ekonomi behöver förändras.
 • Ge förslag på hur du undviker att hamna i en skuldsituation du inte kan hantera.
 • Ge information om hur en skuldsanering går till.
 • Ge förslag på hur du kan kontakta dem som har fordringar på dig. Till exemplet inkassobolag och kronofogden.
 • Göra upp en steg-för-steg plan som siktar på att hitta en lösning på dina problem.
  hjälpa till med ansökningar, överklagan och omprövningar.

Skuldsanering

Om du har skulder som du har haft länge och som du inte kan betala tillbaka kan du ta reda på om det finns förutsättningar för dig att få skuldsanering.

Du kan själv söka skuldsanering hos kronofogden eller kan du välja att ta kontakt med kommunens budget- och skuldrådgivare för att få hjälp med ansökan.

Tips på hur du kan få pengarna att räcka längre när ekonomin är ansträngd

Här får du några tips på hur du kan få bättre koll på din privatekonomi och vad du kan göra för att få pengarna att räcka längre. Det är bra både för din plånbok och för miljön.

Få bättre kontroll över din vardagsekonomi

Gör en budget, gärna i konsumentverkets budgetkalkyl. Där kan du göra en jämförelse mellan dina utgifter och Konsumentverkets beräkningar. Kanske kan du minska kostnaderna på något område? https://www.konsumentverket.se/om-konsumentverket/var-verksamhet/privatekonomi/budgetkalkylen/ Länk till annan webbplats.

Planera dina inköp

Det finns ofta möjligheter att spara genom att göra matsedel inför kommande vecka. Köp bara det som står på handlingslistan när du handlar. Skippa den extra godisbiten eller läsken. Använd dig av jämförpriser för att ta reda på vilken vara och vilken affär som är billigast.

Laga maten hemma

Du kan spara flera hundra kronor i månaden genom att laga mat hemma, ta vara på rester och planera för matlådor.

Se över avtalen

Se över avtalen för el, tv, streamingtjänster, internet och telefon med mera. Behöver du alla streamingtjänster? Går det at byta telefonabonnemang och få ner telefonräkningen? Det kan även finnas pengar att spara genom att byta elavtal eller elleverantör.

Om du inte klarar av att betala din elräkning, ta kontakt med ditt elbolag och berätta hur din situation ser ut – det är alltid bra at ha kontakt med fordringsägaren.

Se över transportkostnaderna

Går det att ta bussen och låta bilen stå? Går det att promenera eller ta cykeln? Har hushållet två bilar kanske en kan säljas eller ställas av?

Se över försäkringar

Är du kanske överförsäkrad, eller betalar du för försäkringar du egentligen inte behöver? Jämför gärna olika försäkringsbolag – det kanske blir billigare med ett annat försäkringsbolag? Läs mer på https://www.konsumenternas.se/ Länk till annan webbplats.

Se över lånen

Har du många dyra lån? Kolla med banken om du kan samla alla lån till ett lån och samtidigt förhandla dig till bättre ränta. Du kanske kan byta bank? Se upp bara så att det nya lånet inte blir dyrare. På Lånelabbet kan du enkelt jämföra de olika alternativen. Där kan du se hur månadskostnaden och den totala kreditkostnaden skulle bli. Läs mer på https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/kalkyler--verktyg/lanelabbet/ Länk till annan webbplats.

Låna det du behöver

Behöver du köpa nya saker? Kanske kan du låna, hyra eller köpa på second-hand? Testa att leva med inköpsstopp en månad då du bara får handla det som är absolut nödvändigt. Hur mycket pengar du spara under en månad?

Vet du om att du kan låna sport- och fritidsutrustning på fritidsbanken https://www.fritidsbanken.se/fritidsbank/solleftea/ Länk till annan webbplats.

Sälj

Om du har saker hemma du inte använder eller behöver, kan du sälja dem på begagnatmarknaden.

Prioritera rätt

Betala boendekostnaden som hyran, el och mat först. Därefter är medicin och försäkringar viktiga utgifter. Om pengarna inte räcker till måste du prioritera.

Behöver du mer hjälp?

Om du behöver hjälp med att planera din hushållsekonomi, eller har problem med att betala dina skulder, kan du få information av kommunens budget- och skuldrådgivare.