Lyssna på sidan Lyssna

Regionala rekommendationer införs i Västernorrland!

Från och med 12 april införs regionala rekommendationer i Västernorrland. Dessa införs på grund av den snabbt ökande smittspridningen av covid-19 i länet. Beslutet har tagits av regionens smittskyddsenhet i samråd med länsstyrelsen.

De regionala rekommendationer som införs är:

Munskydd bör användas av personer födda 2004 och tidigare vid resor med kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet samt vid vistelser i offentliga inomhusmiljöer där risk för trängsel finns, till exempel köpcentra, butiker, apotek och serviceställen som bensinstationer och frisersalonger.

Alla bör avstå från onödiga resor, både inom och utanför länet. Måste resor göras så ska det ske så smittsäkert som möjligt. Den som får symtom ska kunna ta sig hem på ett säkert sätt.

I vård- och omsorgsmiljö gäller särskilda rekommendationer kring munskydd. För munskyddsanvändning på arbetsplatser och inom skolan hänvisas till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

I dagsläget finns inte någon generell rekommendation från Folkhälsomyndigheten om munskydd på skolor och arbetsplatser. Skolhuvudmän och arbetsgivare bör göra egna bedömningar för att se om munskydd kan vara aktuellt i vissa situationer.

Förstärkning av gällande råd

De regionala rekommendationerna ska ses som en förstärkning av de nationella råden och gäller från 12 april och fram till 9 maj, men de kan komma att förlängas. Ungefär hälften av landets regioner har just nu regionala rekommendationer.

De regionala rekommendationerna införs för att minska smittspridningen då sjukvården har svårt att ta hand om många sjuka samtidigt.

- Sammanfattning av Folkhälsomyndighetens nationella råd:

- Stanna hemma om du känner dig sjuk.

- Tvätta händerna ofta.

- Begränsa dina kontakter med andra.

- Håll avstånd till andra människor.

- Arbeta hemifrån om möjligt. Håll avstånd på arbetsplatsen.

M- inimera risken för smitta vid idrotts- och fritidsaktiviteter.

- Res smittsäkert. Detta råd är nu skärpt i Västernorrland enligt text ovan.

- Använd munskydd i kollektivtrafik där du inte kan boka plats. Detta råd är nu skärpt i Västernorrland enligt text ovan.