Lyssna på sidan Lyssna

Snabbtester ger resultat!

Sollefteå kommun införde snabbtester mot covid19 innan julhelgen och växlats upp till att kunna erbjuda alla som arbetar inom särskilt boende, hemtjänst och funktionsstöd.

Den stora samhällsspridningen av Covid19 har inneburit att smittan trots alla åtgärder lyckats spridit sig inom såväl äldreomsorgen som funktionsstöd. Smittan har spridit sig genom att personer burit på smittan själva inte har vetat om det eftersom de själva helt saknat symtom.

För att skydda riskgrupper och skapa trygghet bland personalen införde Sollefteå kommun tidigt snabbtester för den egna personalen. Redan innan julhelgerna testades metoden inom äldreomsorgen och sedan dess har konceptet utvecklats och växlats upp i stor skala.

Frivilligt att delta

Snabbtester erbjuds till personal inom särskilt boende, hemtjänst och funktionsstöd och är helt frivilliga och kostnadsfria. Testet genomförs genom att en bomullspinne förs upp ca 2,5 cm upp i näsborrarna. De tester som Sollefteå kommun köpt in tillhör de med högst tillförlitlighet, är skonsamma och ger svar efter 15 minuter.

Goda resultat

Tack vare snabbtesterna har handfull pre- och asymtomatiska fall upptäckts i god tid. Vilket lett till att större smittspridning kunnat undvikas och i slutändan liv räddas. Sollefteå kommun kommer att fortsätta med snabbtester tills vaccinationerna fått effekt.