Lyssna på sidan Lyssna

Starkt söktryck till Sollefteå gymnasium

Sollefteå Gymnasium upplever ett ovanligt starkt intresse bland årets niondeklassare, med en överväldigande majoritet som väljer att fortsätta sin utbildning just här. Av de 201 eleverna i årskurs 9 som nu gjort sina gymnasieval, har hela 87% valt ett program på Sollefteå gymnasium, vilket tyder på ett starkt förtroende för skolans utbud.

En närmare titt på siffrorna avslöjar att 174 av 201 elever i årskurs 9 har valt Sollefteå gymnasium. Totalt är det 250 elever som sökt till Sollefteå gymnasium i första hand – de övriga kommer i huvudsak från närområdet inklusive Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik. Men också från andra kommuner såsom Luleå, Uppsala och Skövde. Denna geografiska mångfald bland sökanden belyser gymnasiet som en attraktiv utbildningsdestination även utanför kommunens gränser.

"Det är riktigt bra siffror som vi ska vara stolta över," säger Maria Wennberg, ordförande för barn- och skolutskottet i Sollefteå kommun. "Att så många som 87% av eleverna söker sig till vårt eget gymnasium är ett styrkebesked som visar att vi har populära och kvalitativa inriktningar som lockar".

Bland de mest eftertraktade programmen står Fordons- och transportprogrammet i topp, tätt följt av Ekonomiprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet. Populariteten för Fordons- och transportprogrammet, som år efter år lockar en stor del av eleverna, framhäver kvaliteten på utbildningen som erbjuds.

"Det växande intresset för Vård- och omsorgsprogrammet beror tack vare ett nära samarbete med vård- och omsorgscollege som visar på utbildningens konkreta yrkesvägar. Det har fått fler elever att få en förståelse för den bredd av yrken och valmöjligheter som utbildningen erbjuder," understryker Örjan Abrahamsson, skolchef i Sollefteå kommun.

Denna betydande dragkraft som Sollefteå Gymnasium uppvisar bland lokala ungdomar bekräftar skolans viktiga roll i regionens kompetensförsörjning.