Lyssna på sidan Lyssna

Sollefteå utvalt för att göra rådslag om klimatet 

Sollefteå är en av tre kommuner i landet som valts ut för att genomföra rådslag om klimatet. I maj ska ett 40-tal invånare få utforma förslag till kommunens klimatpolitik.

– Vi är jätteglada att vi kan gå före på det här sättet, säger Birgitta Häggkvist (VI), vice ordförande i kommunstyrelsen.

85 procent av svenskarna är ganska eller mycket oroade för klimatförändringarna, enligt den senaste SOM-undersökningen Länk till annan webbplats.. Trots det går omställningen långsamt i Sverige.  

Nu vill Sollefteå kommun göra invånarna mer involverade i klimatpolitiken. Initiativet kommer från den oberoende föreningen Klimatriksdagen som nu valt ut tre kommuner i Sverige som ska få rådslag under 2024, nämligen Sollefteå, Malmö och Borås. 

– Vi ser att de här tre kommunerna både har vilja och förutsättningar för att ta vara på invånarnas tankar kring klimatpolitiken, säger Torbjörn Vennström, ordförande i Klimatriksdagen. 

Rådslaget i Sollefteå kommer att äga rum den 4–5 maj. Innan dess ska ungefär 40 kommuninvånare väljas ut och utbildas i klimatkunskap. Deltagarna kommer att spegla befolkningen så långt det är möjligt och bestå av såväl enskilda invånare som representanter för det lokala civilsamhället, företagen och politiken.  

– Vi vill att klimatrådslaget ska leda till förståelse och samarbete, och även kreativa förslag på lösningar, säger kommunstyrelsens vice ordförande Birgitta Häggkvist. 

Under rådslaget kommer deltagarna att arbeta fram förslag på åtgärder för att vässa kommunens agerande i klimatfrågor. Förslagen kommer sedan att behandlas av politiken. 

– Vi är övertygade om att invånarna har massor att bidra med för att öka takten i klimatomställningen, säger Birgitta Häggkvist. 

Fakta 

Klimatrådslagen har kommit till på initiativ av föreningen Klimatriksdagen och är delvis finansierade av Postkodstiftelsen. Förutom att genomföra de tre rådslagen under 2024 kommer Klimatriksdagen att producera metodmaterial för att fler kommuner och regioner ska kunna genomföra liknande rådslag. 

Kontakter 

Sollefteå kommun 

Maaike Smit, Hållbarhets- och landsbygdsutvecklare
Telefon: 070 285 31 19
E-post:
maaike.smit@solleftea.se  

Klimatriksdagen 

Kerstin Edquist, projektsamordnare/kommunikatör, Klimatriksdagen.
Tel: 072 223 80 37

E-post: kerstin.edquist@klimatriksdagen.se