- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Avfall och återvinning
- Avfall från verksamheter
- Serveringsställen
Serveringsställen
Även om gästerna sorterar avfallet fel så är det du som driver verksamheten som är ansvarig för att avfallet till slut är rätt sorterat. Kravet gäller inte ställen med enbart take-away eller ställen utan sittplats, som till exempel food trucks.
Matavfall
Nytt från 2024 är att alla i Sollefteå kommun ska sortera ut sitt matavfall från annat avfall, läs mer om vad som gäller för verksamheters matavfall här.
Förpackningar
Om du driver ett serveringsställe som säljer mat eller dryck i förpackningar, där gästen kan äta eller dricka på plats, ska gästen kunna sortera sitt förpackningsavfall.
Olika typer av förpackningsmaterial
Förpackningsavfall är använt emballage från exempelvis varor och varuleveranser. Det finns olika typer av förpackningsmaterial:
- Pappersförpackningar - till exempel wellpapplådor eller mat- och dryckeskartonger.
- Plastförpackningar - till exempel plastburkar, plasttuber, plastflaskor eller plastlock.
- Metallförpackningar - till exempel konservburkar, tömda sprayburkar i metall, metalltuber, kapsyler och metallock.
- Ofärgade glasförpackningar - till exempel genomskinliga glasflaskor eller glasburkar.
- Färgade glasförpackningar - till exempel glasflaskor eller glasburkar som inte är genomskinliga.
Lagkrav på flergångsförpackningar
Från den 1 januari 2024 ska restauranger, kaféer och livsmedelsbutiker kunna erbjuda mat och dryck för take away i muggar och matlådor som kan återanvändas. Observera att lagkravet enbart gäller för serveringsställen som tillhandahåller fler än 150 engångsmuggar eller engångsmatlådor per dag i genomsnitt.
Ska förpackningarna tömmas?
Ja. Du som har avfall som består av en förpackning med innehåll i, till exempel matavfall, och som behöver slängas, är skyldig att tömma förpackningen. Det kan vara en pappersförpackning, en glasburk eller konservburk. Att ett innehåll behöver slängas kan till exempel bero på utgånget sista förbrukningsdatum eller skada på förpackningen som påverkar innehållet. Förpackningarna behöver inte rengöras, kladdigt är ok.
Råd för en lyckad sortering
- Se över hur du använder förpackningar inom din verksamhet. Behövs alla förpackningar? Går det att minska på avfallet genom att ändra inköpen?
- Ha dialog med din fastighetsägare och se över om ni kan hitta lösningar för avfallshanteringen.
- Separera material och sortera var för sig. Om en förpackning består av flera material, sortera efter det materialet det är mest av i förpackningen. Färgade och ofärgade glasförpackningar ska alltid sorteras var för sig.
- Informera all personal (även tillfällig) om att förpackningar ska sorteras. Sätt upp skyltar och skapa tydliga anvisningar för att underlätta att sortera rätt.
- Töm förpackningar och vik ihop/platta till för att spara utrymme. Har du större mängder förpackningsmaterial av samma typ kan det vara bra att använda balpressar eller komprimatorer.
