Lyssna på sidan Lyssna

Skrotbilar

Som bilägare ansvarar du för din bil även sedan du tagit den ur bruk. Uttjänta bilar (skrotbilar) är farligt avfall eftersom de innehåller vätskor och delar som är farliga för miljön.

Det är din skyldighet att lämna din uttjänta bil till Bilreturs mottagningsställen eller direkt till en auktoriserad bildemontering. Detta för att bilen ska återvinnas på ett miljöriktigt sätt. Närmaste auktoriserade bildemontering (Ådalens) finns i Kramfors.

I Ramsele och i Junsele kommer det under oktober att finnas tillfälliga mottagningsställen där du kan lämna in din uttjänta bil för återvinning. Bilen ska vara anmäld i förväg för mottagning på www.bilretur.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och du ska ha fått en kvittens från Bilretur att bilen kommer att tas emot. Respektera de öppettider som du kommer att få besked om när du har anmält din bil, det går inte att komma med bilen annan tid!

Vid mottagningsställena kommer vi ta emot de bilar som har anmälts via www.bilretur.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vid fyra alternativa tillfällen under oktober månad 2023, 17 och 19 oktober i Junsele och 23 och 25 oktober i Ramsele. Under dessa veckor kommer det även finnas möjlighet att få bilen hämtad hemma mot en kostnad på 1000 kr. Det är då viktigt att bilen står så att lastbilen som hämtar kan köra dit dvs marken måste hålla för en lastbil och platsen måste vara stor nog för en lastbil.

Mottagningen är ett samarbete mellan BilRetur, Stena Recycling, Mobility Sweden och Sollefteå kommun.

Att tänka på innan du lämnar in bilen

Anmäl bilen på www.bilretur.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. senast 7 dagar innan.
Välj Västernorrlands län och välj sedan det mottagningsställe där du vill lämna bilen. Fyll i de uppgifter som efterfrågas och klicka på knappen fortsätt. Då går din anmälan vidare till Ådalens Bildemontering. Därefter kommer du att få en bekräftelse om var och när du kan lämna din bil. Bilen ska anmälas för hämtning 7 dagar innan den kan lämnas på mottagningsplatsen.

När du lämnar bilen ska du ha med dig:

  • Påskrivet registreringsbevis del 2 (den gula delen och det senast utfärdade).
  • Legitimation.
  • Fullmakt om du inte är ägare till bilen.

Saknar du ditt registreringsbevis?

Har du tappat bort registreringsbeviset går det att beställa ett nytt hos Transportstyrelsen på deras webbplats www.transportstyrelsen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller via servicetelefon: 0771 - 25 25 25.

Tänk på!

Det är kostnadsfritt att lämna bilen till ett mottagningsställe eller auktoriserad bildemontering. Men saknas väsentliga delar, eller om det finns material eller avfall som inte hör till bilen, kan bilåtervinnaren ta ut en avgift.