Lyssna på sidan Lyssna

Funktionsnedsättningar

Funktionsnedsättning och funktionsvariation

Alla funkar olika. Men samhället är format som om alla fungerade likadant. Det kan göra det svårt för dig som har till exempel synnedsättning, läs- och skrivsvårigheter eller autism. Många har fördomar om funktionsnedsättningar, till exempel att du som har rullstol skulle förstå saker sämre.

Hemsidor - Attention, Fub, UMO m.m.

UMO - ungdomsmottagningen

Vad är en funktionsnedsättning? Har du blivit dåligt behandlad för att du har en funktionsnedsättning?
Läs mer på: Funktionsnedsättning och funktionshinder - Umo Länk till annan webbplats.
Eller på Youmo Länk till annan webbplats. som är en lättläst version med flera språk.

Attention

Attention sprider kunskap om NPF - neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (ADHD, ADD, autismspektrumtillstånd, tourettes syndrom och språkstörning). För dig som är ung och vill umgås digitalt med andra unga på en plattform där vi samlas kring spel, prat om livet, matlagning och annat kul så finns Discord-kanalen Attention-riks. Läs mer på: Attention Ung Länk till annan webbplats.

Dyslexi

Dyslexiförbundet är ett förbund för alla som har svårt att läsa, skriva eller räkna, för deras anhöriga och andra intresserade. Läs mer på: Dyslexiförbundet - Dyslexiförbundet Länk till annan webbplats.

Föräldraföreningen för dyslektiska barn - här kan du läsa mer om vad dyslexi är, råd och verktyg som kan underlätta. Läs mer på: Resurs för föräldrar och barn som lever med dyslexi - Föräldraföreningen för Dyslektiska Barn (fdb.se) Länk till annan webbplats.

FUB

FUB - för barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning arbetar för att personer med intelektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga ska kunna leva ett gott liv.
Läs mer på: FUB - För barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning Länk till annan webbplats.

Unga med språkstörning

För dig mellan 13-30 år som har en språkstörning.
Läs mer på: Unga med språkstörning - hemsida - UNGA MED SPRÅKSTÖRNING (ungamedsprakstorning.se) Länk till annan webbplats.

Unga hörselskadade

Är en organisation för dig mellan 0-30 år och har en hörselskada. De skapar mötesplatser, sprider kunskap och påverkar för ett bättre sdamhälle för barn och unga.
Läs mer på: Hem - Unga Hörselskadade (uh.se) Länk till annan webbplats.

Unga med synnedsättning

Oganisationen för dig mellan 10-30 år. De anordnar b.la. läger där du kan göra allt från att åka skidor till att skriva musik. De anordnar även utbildningshelger.
Läs mer på: Unga med Synnedsättning - Synskadades Riksförbund (srf.nu) Länk till annan webbplats.

Tvångssyndrom (OCD)

De flesta personer dubbelkollar saker ibland, eller gör saker för att undvika otur. Men det kan vara tvångssyndrom om du får jobbiga tankar mot din vilja och känner dig tvingad att göra vissa saker. Tvånget kan ta mycket av din tid, och det är vanligt att ha ångest. Du kan få hjälp om det är så för dig. Läs mer på: Tvångssyndrom (OCD) - Umo Länk till annan webbplats.

Våga fråga - saker du aldrig vågat fråga någon som...

Genom att ta del av olika människors erfarenheter, känslor och tankar främjas förståelse och respekt för andra, vilket är grunden för alla människors lika värde och mänskliga rättigheter.

På tänk till - våga fråga hittar du korta filmer med ex. saker du aldrig vågat fråga en transperson, saker du aldrig vågat fråga en ung förälder eller saker du aldrig vågat fråga någon med autism.

Se filmerna här: Tänk till - våga fråga?: Saker du aldrig vågat fråga en same! | UR Play Länk till annan webbplats.

Känslor

En sida till dig som har NPF, så som adhd eller autism, och vill lära dig mer om känslor samt hur du kan hitta smidiga sätt att leda dig själv i vardagen. Sidan består av fyra fristående delar med animationer, tips och övningar.

Läs mer på: Känslogrejen (kanslogrejen.se) Länk till annan webbplats.

Tips på poddar

Poddar

Dyssepodden - handlar om hur det är att ha dyslexi. Här delar de med sig av erfarenheter, utmaningar och segrar.

Familjebalanspodden - en podcast om NPF - neruropsykiatriska funktionsnedsättningar (ADHD, ADD,OCD, Tourette, autismspektrum med flera).

Funka olika - podden om livet med funktionsnedsättning.