Lyssna på sidan Lyssna

Relationer

Vuxna, kompisar och kärlek.

Alla relationer är unika och alla relationer har upp- och nedgångar.

Hemsidor: UMO, BRIS, RSFL, Unizon m.m

Ungdomsmottagningen - UMO

På Sollefteås ungdomsmottagning kan du som är mellan 13-22 år få hjälp med många olika saker.

  • frågor om kroppen
  • frågor om sex och relationer
  • skydd mot graviditet och könssjukdomar
  • graviditetstest eller test för könssjukdomar
  • frågor om att sälja och att köpa sex
  • stöd om du mår dåligt

Läs mer på: Ungdomsmottagningen Sollefteå - Umo Länk till annan webbplats.

Eller på Youmo Länk till annan webbplats. som är en lättläst version med flera språk.

Killar.se

Välkomnar alla som identifierar sig som killar och unga män. Det är du själv som bestämmer om du är kille, icke-binär, tjej eller något annat. Du får gärna chatta med oss om tankar kring kön och könsidentitet. Läs mer på: Chatta anonymt, gratis kurator - Killar.se Länk till annan webbplats.

RFSU.se

Hur lär jag mig att njuta? Borde jag testa mig? Varför förlorar jag ståndet? RFSU sprider kunskap om kropp, sex och relationer. Läs mer på: RFSU – Riksförbundet för sexuell upplysning Länk till annan webbplats.

RFSL.se

HBTQI är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner. På hemsidan kan du bland annat läsa mer om säkert sex, normer, hat och hot samt könsdysfori. Läs mer på: Hem - RFSL : RFSL Länk till annan webbplats.

Transformering

Är sidan som sätter trans och könsidentitet i fokus. Här hittar du bland anna information om olika begrepp, rättigheter, relationer samt hur den könsbekräftande vården fungerar.
Läs mer på: Transformering.se | Information om trans Länk till annan webbplats.

Unizon

Här kan du få veta mer om kropp och hälsa, kåthet, mens, droger, åldersgräns vid sex och mycket mer. Läs mer på: Startsida - Unizon (unizonjourer.se) Länk till annan webbplats.

BRIS - Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år och behöver stöd är välkommen att höra av dig till Bris. Alla kuratorer på Bris är utbildade i och vana att prata om känslor, tankar och hur en har det. Det finns flera sätt att få kontakt bland annat via mail, chatt, telefon - välj det sätt som känns bäst för dig.
Läs mer på: Bris - Barnens Rätt i Samhället Länk till annan webbplats.

BOUJT

Är en barn- och ungdomsjour på teckenspråk. Läs mer här: BOUJT Länk till annan webbplats.

Poddar

UMO-podden

Podden tar upp sex, kroppen, kärlek, vänskap, att må dåligt, att känna sig utanför och mycket annat.

Våld i nära relationer

"Det börjar med kärlek" - en utbildningspodd för dig som lever eller har levt med våld i nära relationer.

Mobbning

Mobbning kan handla om flera saker, som att göra eller säga något taskigt, alltså både fysiskt och psykiskt våld. Men också att inte göra saker, som att frysa ut någon och inte låta personen vara med. Mobbning sker både på nätet och IRL. Om du blir mobbad, om någon annan blir mobbad eller om du mobbar, läs mer på: Mobbning - Umo Länk till annan webbplats.

 

Våld i nära relationer

Ungarelationer

Hit kan unga upp till 20 år vända sig oavsett om de blir utsatta för våld, är den som utsätter eller är en kompis till någon som blir utsatt/utsätter någon. Det finns chatt och stödgrupper.
Läs mer på: ungarelationer.se – Mår du dåligt av din relation? Länk till annan webbplats.

Storasyster

Här kan du få stöd och hjälp om du utsats för sexuella övergrepp och du som är anhörig. De tar emot från 13 år oavsett könsidentitet. Du kan vara helt anonym.
Läs mer på: Storasyster - För ett samhälle fritt från sexuella hot, tvång och övergrepp Länk till annan webbplats.

Brottsofferjouren- BOJ

Vem du än är, vad du än varit med om så ger BOJ medmänskligt och praktiskt stöd till dig som är brottsutsatt, vittne eller anhörig. Helt gratis, anonymt om du vill.
Läs mer på:Brottsofferjouren – Stöd för brottsoffer, vittnen & anhöriga Länk till annan webbplats.

Adopterad

Att vara adopterad innebär att man har en eller två föräldrar som inte är genetiska föräldrar. Du kanske inte tänker på att du är adopterad särskilt mycket. Eller så funderar du ofta på det och vill veta mer om din bakgrund. Det är olika för olika personer hur det är att vara adopterad.
Läs mer på: Att vara adopterad - Umo Länk till annan webbplats.

Stöd för dig som är adopterad och 15 år och äldre. Prata med någon som har särskild
erfarenhet och kunskap om situationer och utmaningar som är vanliga hos adopterade barn
och unga och deras föräldrar. Läs mer på: https://adopterad.com

Hedersrelaterat våld och förtryck

Kärleken är fri

Bestämmer din familj eller släkt vad du ska ha på dig, vem du får umgås med, vilka ämnen i skolan du får delta i eller vem du ska gifta dig med? Får du inte leva som du vill? Blir du övervakad av en släkting? Bestraffas du om du bryter mot familjens regler?

Den som utsätts för någon av dessa saker kan vara utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. Hedersrelaterat våld och förtryck kan se olika ut, det kan röra sig om olika regler och bestraffningar.

På hemsidan "kärleken är fri" kan du läsa om dina rättigheter, ställa frågor och få svar om heder, stöd och kunskap till dig som är ung, läsa andras berättelser, hur får jag hjälp och chatta.
Läs mer på: Kärleken är fri (raddabarnen.se) Länk till annan webbplats.

TRIS - Tjejers rätt i samhället

TRIS möter individer, vuxna, unga och barn, som utsätts för eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat förtryck och våld. TRIS har även särskild kompetens i att möta ungdomar som har en intellektuell funktionsnedsättning och som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Läs mer på: TRIS Länk till annan webbplats.

Sociala medier

Vad är tiillåtet att göra? Har bilder spridits mot din vilja? Har du blivit övertalad eller hotad på nätet? Har du sålt sex?
Läs mer på:Problem på nätet - Umo Länk till annan webbplats.eller på: Brott, barn och unga | Polismyndigheten (polisen.se) Länk till annan webbplats.

Socialtjänsten - Soc

Om socialtjänsten för barn och unga. Vad kan soc hjälpa till med? Vad betyder LVU? Vad händer när soc får en orosanmälan? Vad gör soc i en utredning?
Lär mer på: Om socialtjänsten för barn och unga - Koll på soc (kollpasoc.se) Länk till annan webbplats.

Mens

De flesta flickor får sin första mens när de är mellan tio och sexton år gamla. En genomsnittlig menscykel är tjugoåtta dagar och ägglossningen sker cirka fjorton dagar innan nästkommande mens. Du kanske har funderingar kring mens, PMS, mensskydd, mensvärk m.m.
Läs mer på: Mens - Umo Länk till annan webbplats.

Porr

Det finns olika anledningar till att en del vill titta på porr. Många använder det för att onanera. Vissa tittar för att de är nyfikna, eller vill lära sig mer om sex. Men det är viktigt att veta att porren oftast inte visar hur det funkar att ha sex i verkligheten. Läs mer på: Porr - Umo Länk till annan webbplats.

Uppväxt med missbruk eller med anhörig i fängelse

Maskrosbarn

Via Maskrosbarn kan unga som har en förälder som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller har utsatt den unga för våld få stöd via exempelvis kuratorsamtal online, aktiviteter eller chatt.
Läs mer på: Maskrosbarn – för barns rätt till en trygg uppväxt Länk till annan webbplats.

Insidan och BUFFF

Insidan och Bufff är för dig som är barn eller ung med familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård. Här kan du läsa och titta på foto och film om vad som händer på insidan av ett fängelse och häkte. Hur håller man kontakten? Hälsa på?
Läs mer på: En sida för dig med familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård - insidan (kriminalvarden.se) Länk till annan webbplats.och En barnrättsorganisation med ett viktigt uppdrag | Bufff Länk till annan webbplats.