Lyssna på sidan Lyssna

Sveaskog satsar i Sollefteå

Under året har Sveaskog och Svenska Skogsplantor investerat i en ny produktionslinje till sin stora plantskola i Kilåmon utanför Näsåker.

Anläggningen har funnits sedan slutet av 50-talet och levererar idag gran- och tallplantor för plantering i ett område som sträcker sig från södra Norrland och uppåt. Under de första åren producerade plantskolan runt 10 miljoner plantor per år, en siffra som med teknikutvecklingens hjälp och stora investeringar under åren idag ligger på hisnande 52 miljoner om året.

– Bakgrunden till den här satsningen är dels att möta den efterfrågan som finns inom skogsbruket idag och att samtidigt anpassa oss till klimatförändringarna. Sveaskog är Sveriges största skogsägare och vi satsar mycket på tillväxt och biologisk mångfald i våra skogar, bland annat planterar vi tre nya träd för varje träd vi avverkar, förklarar Per Matses som är VD för Sveaskog.

Den nya produktionslinan har bland annat utrustats med en ny sådd- och packhall, nya transportbanor som höjts upp under taket, en tvättmaskin för effektiv tvätt av kassetterna som plantorna odlas i, en ny rotbeskärare och en maskin som förbereder kartongerna som plantorna packas i.

– Ett viktigt fokusområde har varit att förbättra arbetsmiljön samtidigt som vi ökar kapaciteten och leveranssäkerheten. Nu har vi en ännu säkrare anläggning för oss som jobbar här plus att vi minskar eventuella avbrott vilket ger stabilare leveranser, förklarar biträdande platschef Hans Tenglund och tillägger att även äldre maskiner som inte har bytts ut har uppgraderats med nya styrsystem.

– Vårt produktionsrekord på en dag ligger på ungefär en miljon plantor men när vi har trimmat in systemet och allt flyter som det ska borde vi kunna toppa det med vår nya produktionslinje.

Hållbarhet har också varit en viktig parametrer, bland annat har ett system för vattenåtervinning installerats tillsammans med den nya tvättmaskinen.

– Nu cirkulerar vi tvättvattnet vilket kommer minska vår vattenförbrukning med 95%.

Idag jobbar 13 personer på plantskolan men under högsäsong handlar det ofta om det dubbla. Investeringarna som har gjorts säkerställer att anläggningen är konkurrenskraftig på lång sikt.

– Anläggningen i Kilåmon är en viktig kugge i vår verksamhet och vi är glada att kunna göra den här satsningen som ytterligare stärker vår möjlighet att vara en stabil leverantör av plantor av högsta kvalitet, säger Per Matses.

När det gäller samarbetet med Sollefteå kommun tycker Hans Tengluund att det har flutit på bra.

– Vi har en bra relation med kommunen och att de har varit tårna under åren har underlättat enormt för oss. Allt från bygglovsansökningar till växtskyddshantering har fungerat bra, konstaterar han och tillägger att det område det finns utvecklingspotential inom är vägarna.