Lyssna på sidan Lyssna

Livsmedelshygien i hemmet

kylskåp

God mat, god dryck och gott sällskap är några av livets höjdpunkter. Här följer några användbara tips som förhöjer upplevelsen.

Bra temperatur, hantering och rengöring minskar risken att bli sjuk av mat. Använd inte det som ser onormalt ut eller som luktar eller smakar konstigt.

Inköp

Tid och temperatur är två väsentliga faktorer som påverkar livsmedlets säkerhet och kvalitet. Varma sommardagar är det bra om du använder en kylväska för hemtransport av kyl- och frysvaror.

Förvaring

Sätt in kylvaror som färskt kött, fisk och mejerivaror i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är +4-5°C. Ha gärna en termometer i kylskåpet.

Upptining

Kylvaror ska tinas i kylen medan bröd, kakor och andra livsmedel som inte kräver kyla, kan tinas i rumstemperatur.

Har du glömt att tina matlådan till jobbet så förvara maten i kylen och använd dig av upptiningsprogrammet på mikrovågsugnen. Undvik att tina i rumstemperatur.

Personlig hygien

Tvätta händerna ofta, särskilt innan matlagning och mellan hantering av olika råvaror.

Täck över eventuella sår på händer och fingrar.

Du kan även komplettera med plasthandskar. Kom ihåg att alltid byta handskar mellan hantering av olika råvaror.

Laga inte mat till andra om du är sjuk.

Redskap

Använd alltid rena knivar och skärbrädor. Använder du samma kniv och skärbräda så diska dem när du skiftar mellan olika råvaror.

Rengöring

Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.

Byt eller tvätta disktrasan ofta

Disktrasan kan vara en riktig bakteriehärd eftersom det är en gynnsam miljö för bakterietillväxt, som fukt, matrester och ljummen temperatur.

Byt eller tvätta den ofta och använd den inte på ytor som kommer i direkt kontakt med livsmedel, till exempel skärbrädor. Använd istället hushållspapper som du kastar efteråt.

Låt inte husdjur vara på diskbänk eller köksbord.

Tillagning av frukt, grönsaker, potatis och rotfrukter

Skölj alltid frukt och grönsaker, även sådana produkter som enligt förpackningen är sköljda. Potatis och rotfrukter som inte är tvättade bör hållas och hanteras skilda från andra livsmedel.

Tillagning av kött

Genomstek alltid fågel, gris och köttfärs - ingen röd färg ska synas. När det gäller köttskivor och köttbitar av nöt, så sitter bakterierna på ytan av köttet. Det är därför du kan äta en blodig biff.

Ska du använda en stektermometer vid tillagning av nötkött, bryn då ytan innan du sticker in termometern. Nötfärs ska alltid genomstekas, eftersom bakterierna från ytan blandas med resten av köttet vid malningen.

Tillagning av fisk

Fisk ska värmas till +60°C i en minut för att döda eventuella parasiter.

Fisk som ska ätas rå, gravas, kallrökas eller lättmarineras ska frysas i tre dygn innan du använder den för att döda eventuella parasiter.

Följ alltid receptet när du lägger in fisk och använd vanligt koksalt, inte mineralsalt.

Tillagning av rester

Mat som blivit över och som du tänker ta tillvara på ska kylas så fort som möjligt. Ett riktvärde är att maten ska vara max +8°C inom 4 timmar efter avslutad tillagning.

Små mängder mat kan du sätta direkt i kylen eller frysen.

Större mängder mat kyler du ner med hjälp av vattenbad innan du sätter den i kylen eller frysen. Fyll upp kallt vatten i diskhon och sätt ner grytan. Rör om då och då och byt ut vattnet vid behov.

På vintern kan du ta hjälp av det kalla vädret och snön genom att sätt grytan i en snödriva. Använd låga och avlånga kärl om du vill öka hastigheten på nedkylningen.