Lyssna på sidan Lyssna

Våra kurser

Kulturskolan erbjuder kurser i bild, dans, film, grundkurs blockflöjt, instrument, kör, sång och teater.

För information om innehållet i kurserna, se respektive kursrubrik.

Musik - Kör, Instrument och Sång

Att kunna musicera är något man bär med sig hela livet! Vi finns på plats ute på alla kommunens skolor. Utbudet på skolorna ser lite olika beroende på vilken lärare som finns på plats. Om det instrument som du är intresserad av inte finns på din skola så erbjuds du en plats i centrala Sollefteå på en tid som du och läraren kommer överens om. Välkommen att kontakta oss om du vill veta vilka instrument som erbjuds på just din skola. Instrument och Sång får du börja med från åk 3.

Våra instrument:

 • Blockflöjt
 • Dragspel
 • Elbas
 • Fiol
 • Gitarr
 • Piano/Keyboard
 • Sång
 • Trummor/Slagverk
 • Tvärflöjt

Kör

Kulturskolan har tre körer för barn och ungdomar 5-19 år. Vi sjunger kanon, gör enklare stämmor och blandar nya och gamla låtar i repertoaren.

Kören håller till i Galaxen på Hullsta Gård på följande tider:

 • Luna Cantus (5 år-årskurs 2): Tisdagar 17:30-18:10
 • Stella Cantus (årskurs 3-5): Onsdagar 16:20-17:00
 • Galaxia Cantus (från åk 6): Tisdagar 18:30-19:15

Skaparverkstan (Bild)

I Skaparverkstan släpper vi loss fantasin och prövar på en mängd olika material och tekniker. Mycket av kursens innehåll utgår från vad deltagarna själva är mest nyfikna på.

I början av varje termin kommer vi gemensamt i gruppen överens om vilka tekniker och material som intresserar dom flesta. Vi jobbar sen utifrån det och mot ett gemensamt mål/tema för att i slutet av terminen ha en offentlig utställning i någon form.
Bild erbjuds från och med åk 2 och vi håller till på källarplan (Skaparverkstan), på tisdagar och onsdagar, i Hullsta Gård.

 • Bild 1 Tisdagar 14.30 - 15.30
 • Bild 2 Tisdagar 18.30 - 19.30
 • Bild 3 Onsdagar 15.30 16.30

Följ oss även på Instagram: Medieverkstan.solleftea

Medieverkstan (Film)

Vill du hålla på med medieproduktion i allmänhet och film i synnerhet?
Då kanske Medieverkstan är något för dig!
Kurserna är produktionsbaserad vilket innebär att kursdeltagarna i slutet av kursen kan presentera, minst, en färdig produkt i form av en kortfilm, reklamfilm, musikvideo eller vad deltagarna nu bestämmer sig för.

Under den mörkaste perioden av vintern finns det möjlighet att snöa in på animation.

Vi har en egen offentlig filmvisning i slutet av terminen samt att vi deltar på Västernorrlands länsfilmfestival (som vi var med och grundade) och en del andra tävlingar.

Medieverkstans lokaler finner du på Hullsta Gård men vi har även kurser på andra ställen ute i kommunen. Du kan söka till filmkursen från och med årskurs 4 och vi har i nuläget kurser i Näsåker. Nya grupper startas upp kontinuerligt i alla delar av kommunen där efterfrågan finns. Minsta deltagarantal för uppstart av nya kurser är fem elever.

Medieverkstan annordnar även kortkurser. utöver ordinarie kurser.

 • Måndagar 14.55 - 15.55, Näsåker, Markusgården (Från åk 4)

Följ oss även på Instagram: medieverkstan.solleftea

Teater

Tycker du att det är roligt att spela roller, leva dig in i andras öden och berätta historier? Då passar teater dig.

Som teaterdeltagare får du göra dramaövningar och lekar, öva uttryck med kropp och röst och arbeta fram en teaterföreställning. Vi utgår från ett manus eller era improvisationer, det ser olika ut från grupp till grupp.

Teaterverksamheten håller till på Sollefteå Amatörteater. Du kan välja Teater från och med åk 3.

Dans

Att dansa är roligt, att dansa tillsammans ännu roligare! Med medryckande musik och härliga rytmer skapar vi roliga steg och uttrycksfulla koreografier inom olika dansgenrer.

Varje år får alla danselever möjlighet att delta i vår stora dansföreställning för att fira Dansens Dag på Hullsta Gårds stora scen. Där får eleverna vara med och se hur ett stort produktionsarbete med ljud och ljus fungerar.

Hos oss på Kulturskolan är du varmt välkommen med eller utan förkunskaper, här förenas vi i kärleken till dansen.

Vi har möjlighet att anpassa undervisningen, så såväl nybörjare som mer avancerade elever utvecklas och har roligt på dansgolvet.

Här är våra olika klasser som vi erbjuder:

 • Pyttedans (4-7år)

I Pyttedans stärks barnets kroppskännedom, balans, rumsuppfattning, rytmik och koncentrationsförmåga. Vi tar hand om barnets inneboende rörelseglädje genom dansövningar, rörelseramsor och rytmikövningar. Pyttedans är steget innan Barndans.

Förra läsåret 2020/2021 fick vi med anledning av pandemin sätta Pyttedans på paus. Det har gjort att vi detta år har en speciell situation med drygt 50 barn i kö. För att så många som möjligt ska få vara med så kommer vi att göra två antagningar det här läsåret.

Några av barnen i kö kommer att antas på hösten och några kommer att antas på våren. Tanken är att man precis som tidigare får 6 tillfällen per termin, så de barn som börjar på hösten får dansa även på våren.

 • Barndans (åk 2)

Här tar vi vara på barnets rörelseglädje och provar på dansstilarna Jazz och Hiphop på ett lekfullt sätt. Vi fyller lektionerna med härliga danslekar, rytmikövningar och utmanande koreografier.

Barndans är steget innan kvällsgrupper.

 • Kvällsgrupper (från åk 3)

Här kör vi blockundervisning med olika stilar under årets gång såsom: Jazz, Modernt och Hiphop. Vi jobbar på att eleverna ska få en stark teknisk grund oavsett dansstil och vårt fokus ligger alltid på dansglädje.

Förutom firandet av Dansens Dag deltar vi även i många av Kulturskolans övriga evenemang.