Gymnasial nivå

Gymnasial nivå motsvarar den utbildning som ungdomar får på gymnasiet. Gymnasial nivå passar dig som saknar gymnasieutbildning eller som behöver komplettera med vissa ämnen.

Studera på gymnasial nivå

De gymnasiala kurserna för vuxna och gymnasielskolans kurser för ungdomar har samma kursplaner, men skiljer sig i upplägget. Studierna innebär ett mer elevaktivt arbetssätt med eget ansvar, en högre studietakt och ett stort inslag av självstudier.

Gymnasial nivå kan du söka:

  • Från och med andra kalenderhalvåret som du fyller 20 år
  • Eller efter slutförd utbildning på ett nationellt program eller likvärdig utbildning i gymnasieskolan
  • Om du saknar sådana kunskaper som utbildningen syftar till att ge

Egen studieplan

Du läser efter en egen studieplan. Det betyder att du och skolan i samråd väljer vilka kurser du vill läsa.

Varje kurs har poäng

Poängen visar kursernas storlek. Om du läser på heltid förväntas du klara 20 poäng varje vecka. Under 20 veckor ska du alltså klara 400 poäng om du studerar på heltid.

Ansökan

Använd webbansökan, du hittar länk längre ned på sidan. Det finns två olika studieformer att välja mellan.

Välj studieform

Du kan välja två olika sätt att studera:

  1. Undervisning på plats eller via närdistans  (Komvux)
  2. Distans via webben (Arena Utbildning)


1. Undervisning på plats eller närdistans

De platsförlagda gymnasiekurserna på Komvux Reveljen passar dig som vill träffa lärare och studera på dagtid tillsammans med andra i en lugn och trivsam miljö. Du läser vanligtvis en kurs på 100 poäng under 20 veckor, det vill säga 25% studietakt.

Vi erbjuder också ett flertal gymnasiekurser på närdistans för dig som vill studera på distans men samtidigt ha möjlighet till lärarstöd. Du studerar självständigt enligt den planering du får av din lärare och ni har regelbunden kontakt via lärplattformen Google Classroom. I kurserna ingår också några närträffar.

Kurser: se vårt kursutbud Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kursinfo: Kurserna är på dagtid med lektioner via närdistans eller på plats vid Reveljen, Sollefteå.

Kursstarter hösten 2023 för kurser på plats: 14 augusti, 21 augusti, 28 augusti och 4 september.

Sista ansökningsdagar:

För start 14 augusti: 4 juni

För start 21 augusti: 13 augusti

För start 28 augusti: 20 augusti

För start 4 september: 27 augusti

Kursstarter hösten 2023 för kurser via närdistans: 14 augusti och 4 september.

Sista ansökningsdagar: 4 juni och 27 augusti för respektive start.

När du studerar på Komvux på plats eller via närdistans får du låna kurslitteratur samt Chromebook.


2. Distans - Arena Utbildning

Distansstudier ger dig stor frihet men kräver också stort ansvar. Du måste ha studievana, datorvana, motivation och förmåga att söka information på egen hand. Vi rekommenderar bara distansstudier om du inte kan studera på dagtid för att du exempelvis jobbar.

Under sommaren 2023 kommer möjligheterna till att studera på distans via Arena Utbildning vara något begränsade av administrativa skäl. Sista kursstart för våren 2023 är 24 april. Det är inte möjligt att läsa några kurser där det ingår APL eller kurser där det ingår att skriva nationellt prov under sommaren.

Kurser: Vilka kurser vi erbjuder ser du när du loggar in via webbansökan. Du hittar dem också på Arena Utbildnings hemsida, länk finns längre ner på sidan. Observera att vi inte erbjuder Arena Utbildnings hela utbud.

Kursinfo: Kurserna läses helt på distans utan sammankomster.

Kursstarter 2023: 14 augusti, 18 september, 23 oktober och 27 november.

Sista ansökningsdagar: Senast söndag kl. 24.00 3 veckor innan kursstart. Undantag är start 14 augusti 2023 då sista ansökningsdag är 4 juni.

Studietakt

Du kan läsa dina distanskurser på 5, 10, 15 eller 20 veckor. Om du studerar på heltid (100 %) är studietakten 5 veckor för en kurs på 100 poäng och du behöver minst 40 timmar per vecka för dina studier.

Vi rekommenderar att du läser dina distanskurser på mer än 5 veckor då det är svårt att i ämnen som till exempel svenska, svenska som andraspråk, engelska, matematik och naturvetenskap hinna utveckla de förmågor och kunskaper som krävs på så kort tid. Viktigt att tänka på är också att om du läser en kurs på 100 poäng på 5 veckor så kan eventuella nationella prov hamna på annan tid än i slutet på kursen.

Examination: Under kursen lämnar du in skriftliga uppgifter som bedöms och återkopplas av din lärare. För Arena Utbildning gäller digitalt slutprov i lärplattformen Exlearn som du gör hemifrån, alternativt att du bokar rum och teknisk utrustning på Reveljen när det är dags för prov.

Nationella prov: Om du läser på distans görs nationella prov i provlokal som Arena Utbildning tillhandahåller hos Arbetslivsresurs på Storgatan 50 i Sollefteå. Du kan även göra det nationella provet i Kramfors om det passar dig bättre. Håll koll på när det är dags för dig att skriva eftersom provtillfällen endast finns vid specifika dagar på respektive ort. Du bokar provtid i lärplattformen Exlearn. Det gäller kurserna Engelska 5 och 6, Matematik 1, 2, 3 och 4, Svenska 1 och 3 samt Svenska som andraspråk 1 och 3. För mer information kontakta elevsupporten på 010-788 00 39.

Viktigt att veta

När du blivit anmäld till Arena Utbildning får du ett välkomstmail/sms med dina inloggningsuppgifter. Ibland hamnar välkomstmailet i skräpposten, så titta även där. Kontakta Arena Utbildnings elevsupport på 010-788 00 39 senast 5 arbetsdagar före kursstart om det är så att du inte fått dina inloggningsuppgifter.

Meddela förändringar i studieplan till Arena Utbildnings elevsupport, 010-788 00 39 eller i lärplattformen Exlearn. Om du vill förlänga din kurs bör detta göras senast 5 arbetsdagar innan ditt nuvarande kursslut. Om du vill förkorta din kurs bör detta göras senast 5 arbetsdagar innan ditt nya önskade kursslutsdatum. Kom ihåg att om du har studiemedel via CSN kan ändringar påverka dina utbetalningar. Meddela också om du vill göra avbrott på kursen. 

För att studera via Arena utbildning måste du ha mobilt BankID och en giltig legitimation.