Lyssna på sidan Lyssna

UTAS - Unga till Arbete eller Studier

Foto: Pernilla Andersson

UTAS – Unga Till Arbete eller Studier vänder sig till dig som är mellan 16-29 år, bor i Sollefteå kommun och har svårt att komma in i arbetslivet eller inte har slutfört dina studier på grundskole- och/eller gymnasienivå.

Vad erbjuder UTAS?

På UTAS använder vi oss av en väl beprövad metod, SCS – Second Chance School, som bygger på grundläggande forskning och har sedan många år använts och utvecklats i flera länder och bland annat på flera orter i Sverige. I åldrarna 16-19 år krävs en inskrivning i gymnasiet samt en överenskommelse mellan UTAS och gymnasieskolan.

Individuellt stöd

På UTAS finns engagerade medarbetare i trivsam miljö som jobbar för att hjälpa dig att nå dina mål. Tillsammans gör vi en plan med konkreta steg för att du ska komma närmare arbete eller studier. Det kan innebära enskild vägledning och/eller i grupp med studie- och yrkesvägledare, tillgång till pedagogiskt stöd i kombination med coachande motiverande samtal eller arbetsplatsförlagd utbildning.

Tillgång till pedagogiskt stöd

Vi försöker bemöta alla deltagare utifrån deras förutsättningar med anpassningar och särskilt stöd för att öka chanserna att nå de uppsatta målen. UTAS kan ge råd, stöd och verktyg gällande dyslexi, dyskalkyli, ADHD etc. samt göra pedagogiska utredningar.

Studie- och yrkesvägledning

För dig som behöver vägledning och motivation erbjuder vuxenutbildningens studie- och yrkesvägledare både enskilda samtal och vägledning i grupp för att lära känna dig själv och få kunskap för att fatta beslut. Du får även hjälp med studieplanering och stöd för att hitta rätt studiefinansiering.

UTAS arbetar även med

  • Att bryta isolering och stärka din självkänsla
  • Att stödja med myndighetskontakter
  • Att göra studiebesök och möjligheter att prova på olika fritids- och idrottsaktiviteter

PowerPoint om UTAS

Via länken längre ned på sidan kan du kika på en PowerPoint som beskriver vår verksamhet. Där delar vi också med oss av foton på våra lokaler och olika aktiviteter vi provat på.

Kommentarer från deltagare

”UTAS har hjälpt mig otroligt mycket i min utveckling för att klara en gymnasieutbildning men även på privata plan. Jag blev mamma när jag var 17 år och hann då inte börja gymnasiet. Efter min föräldraledighet började jag att studera en kurs på distans. Det gick inte jättebra att studera hemifrån så efter några veckor började jag på UTAS. Att jag vågade ta steget är helt klart det bästa jag har gjort. Att jag klarade matten utan ett enda F har gjort mig överlycklig. Numera älskar jag att lära mig nya saker. Dock har jag fortfarande problem med att arbeta i grupper och gå till fullstora klassrum men hittills går kurserna bra och behöver jag hjälp finns alltid personalen till hands.

UTAS borde verkligen finnas kvar för att varenda ungdom som inte klarat skolan eller kommit in i arbetslivet ordentligt ska ha rätt till en sådan bra möjlighet. Man får stöd och hjälp med allt från kurser till att betala räkningar eller stöd i att få en bättre möjlighet till ett värdigt liv.”

Om du har frågor eller vill veta mer om UTAS är du välkommen att kontakta oss. Du kan antingen fylla i formuläret eller höra av dig direkt till någon av oss som jobbar på UTAS.

Jag vill bli kontaktad


För- och efternamn


Kontaktuppgifter UTAS

Malou Karlström-Molund

Samordnare

Mobil:  070-227 59 69

E-post: malou.karlstrom-molund@utb.solleftea.se

Dan Höglund

Lärare

Mobil: 076-306 80 36

E-post: dan.hoglund@utb.solleftea.se

Peter Näslund

Handledare

Mobil:  070-293 98 15

E-post: peter.naslund@utb.solleftea.se