Lyssna på sidan Lyssna

Högskola och universitet

Sveriges högskolor och universitet erbjuder varje termin en rad spännande kurser och program. Du kan läsa allt från en kurs i företagsekonomi till ett helt program om elkraft.

Funderar du på att söka till högskola eller universitet eller är du kanske redan student? Här nedan hittar du information som kan vara bra att ha.

Webbplatserna studera.nu och antagning.se

Sidorna studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är perfekta för att botanisera bland alla kurser och program som går att söka. Du hittar också information om hur du anmäler dig och viktiga datum att hålla reda på, t.ex. sista ansöknings- och kompletteringsdagar.

Högskoleprovet

Om du funderar på att söka till högskola eller universitet så är ett bra tips är att skriva högskoleprovet. Det ökar dina chanser att komma in på de flesta utbildningar.

Högskoleprovet är ett frivilligt prov som, mot en kostnad, skrivs två gånger om året. Genom att skriva det deltar du i fler urvalsgrupper i antagningen. En stor del av platserna på högskolan är faktiskt vigda åt studenter med resultat från högskoleprovet!

studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du fakta om högskoleprovet såsom provdatum, anmälningsperioder och vad det kostar. Det är även där du anmäler dig till provet. Kontakta gärna våra studie- och yrkesvägledare, syv-reveljen@utb.solleftea.se.om du har frågor. De har även gamla högskoleprov som du kan få för att träna på.

Boka tentamen

Om du studerar på distans vid något av landets högskolor eller universitet har du möjlighet att skriva din tenta på Reveljen.

Viktig information

Du som studerar har möjlighet att skriva din tentamen hos oss kostnadsfritt om du är folkbokförd i Sollefteå kommun och studerar på distans mot högskola, universitet eller hos andra utbildare.

Tentamen kan endast skrivas vardagar måndag-fredag mellan 7:45-16:30 (undantag dag före röd dag/helgdagar och klämdagar)

För dig som är folkbokförd utanför Sollefteå kommun, kommer vi från och med den 14 augusti 2023 att ta ut en kostnad för att skriva tentamen hos oss på 500 kr. Du betalar in i samband med att du anmäler dig via vår e-tjänst. OBS! Kostnaden återbetalas inte om du avbokar.

Du ansvarar själv för att kontakta din skola för att kontrollera om du får skriva tentamen på annan ort. Det är även ditt ansvar att se till att den skola du studerar på skickar över tentamen till oss. Vi behöver ha din tentamen senast 3 arbetsdagar innan tentamenstillfället. Tentamen skickas via e-post till reveljen@solleftea.se.

Om du ska göra din tentamen digitalt behöver du ta med egen dator. Det är ditt ansvar att se till att du har alla nödvändiga program och inställningar som behövs för din digitala tentamen.

Du ska göra din anmälan senast 14 dagar innan tentamenstillfället sker.

Klicka på länken nedan så kommer du till vår e-tjänst för att boka tid för prov eller tentamen hos Reveljen. Om vi inte har möjlighet att ta emot dig får du besked om det när vi handlägger ditt ärende.

Tentamensservice har stängt mellan 2024-06-24 tom. 2024-08-04, under denna tiden kan du inte boka eller skriva din tentamen hos oss på Reveljen.

E-tjänst för tentamensanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Examensstipendium

Sollefteå kommun delar ut tre examensstipendium om 10 000 kr samt upp till 3000 kr i reseersättning varje år.

Stipendiet delas ut i samarbete med Akademi norr till studenter som skriver ett examensarbete som bidrar till att utveckla en verksamhet inom företag, offentlig verksamhet eller ideburen organisation inom Sollefteå kommuns geografiska område. Du behöver motivera kopplingen och varje ansökan kommer att bedömas individuellt av Reveljens personal. Beslut om vilka stipendier som delas ut tas av ansvariga politiska beslutsfattare under förutsättning att medel har avsatts. Du kan söka stipendium för ett examensarbete senast 31/8 om arbetet avslutats föregående hösttermin eller vårtermin. Stipendiet administreras av Reveljen - Centrum för vuxnas lärande i Sollefteå.

Får du stipendiet förväntas du presentera ditt arbete under en föreläsning, med en video eller på annat sätt, i dialog med Reveljens personal.

E-tjänsten har stängt mellan 2024-06-24 tom. 2024-08-04, under denna tiden kan du inte ansöka om Examensstipendiet.

Sök examenstipendiet här:

E-tjänst för examensstipendium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Studera på distans

Möjligheten att studera på distans är ett bra alternativ för dig som inte vill eller har möjlighet att flytta från din hemort.

Distansstudier innebär att du i stor utsträckning bestämmer var, när och hur du vill studera. De egna möjligheterna är med andra ord stora. I de flesta utbildningar ingår dock fortfarande obligatoriska moment, till exempel sammankomster, inlämningsuppgifter och tentamen.

Om du väljer att studera på distans bör du ha en bra studiedisciplin i och med att du styr själv över din studietid. Var beredd på att en utbildning på helfart kräver cirka 40 timmar studietid/vecka. Stor del av undervisningen på en distansutbildning sker också på internet så en viss datorvana kan ibland underlätta dina studier.

Reveljen underlättar dina studier

För dig som vill eller som redan studerar en högskoleutbildning på distans är det bra att känna till att Reveljen även fungerar som ett lärcenter. Ett lärcenter är precis som en högskola, fast på din hemort. På Reveljen kan du boka grupprum, träffa andra studenter och dessutom skriva dina tentor. Perfekt för dig som har svårt att släppa tankarna på disken när du sitter hemma och pluggar!

Kontakta oss på reveljen@solleftea.se

Verksamhetsförlagd utbildning - boende och fritid

Boende

Kommunstyrelsen i Sollefteå kommun har beslutat att stugor på Sollefteå camping kan hyras
ut till VFU-studenter. Taxan är 1000 kronor per vecka (måndag–söndag) och stuga eller 500 kronor per vecka för den som kan tänka sig att dela stuga. I kostnaden ingår inte handduk, linne eller städning. Kontakta Sollefteå camping på 0620- 68 25 42 eller skicka e-post till camping@solleftea.se.

Har du fått din VFU-plats utanför Sollefteå tätort? Beslutet ovan gäller bara Sollefteå camping som drivs av kommunen. Har du behov av boende i Junsele, Ramsele, Näsåker, Långsele finns det trevliga campingplatser, se mer på Go Sollefteå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vill du passa på att plugga är du välkommen till Sollefteå Lärcenter,Reveljen. Skicka i så fall e-post till reveljen@solleftea.se för bokning av grupprum

Fritidspaket

Kommunstyrelsen har också beslutat att den VFU-student som gör sin VFU i Sollefteå kan få
ta del av ett “fritidspaket” i hela kommunen. Visa upp ditt mecenatkort Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och legitimation i receptionen på Aquarena Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (bad och gym) så får du 20% rabatt. Du får också åka skidor på Hallstabergets skidanläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Hallsta ski med ungdomsrabatt. Har du med dig mecenatkort och legitimation kan du använda längdspåren gratis och får ungdomsrabatt i Näsåkers badhus.

Vi i Sollefteå vill att du får en bra VFU, både på arbetsplatsen och på fritiden. Kontakta medborgarservice om du har några frågor.