Grundläggande nivå

Grundläggande nivå är öppen för dig som har kortare utbildning än nio år i den svenska grundskolan. Den är även öppen för dig som gått ut grundskolan, men som behöver komplettera eller repetera något ämne inför fortsatta studier.

Studera på grundläggande nivå

För att få studera på grundläggande nivå måste du:

 • Vara 20 år.
 • Sakna de kunskaper som barn och ungdomar får i grundskolan.
 • Vara folkbokförd i en kommun.

Varför studera på grundläggande nivå?

Grundläggande nivå är det självklara valet för dig som saknar kunskapen från grundskolan men som ändå är intresserad av att studera vidare. På grundläggande nivå kan du även läsa svenska som andraspråk. Perfekt för dig som just studerat klart på sfi.

Nivåtest

Innan du börjar studera grundläggande kurser behöver du ibland göra ett nivåtest för att hitta rätt delkurs att börja i. Nivåtest görs i Svenska som andraspråk, Engelska och Matematik.

Förkunskaper

 • Svenska som andraspråk: Godkänt betyg i Sfi kurs D
 • Engelska: Godkänt betyg i Sfi kurs C
 • Matematik: Godkänt betyg i Sfi kurs C

Egen studieplan

Du läser efter en egen studieplan. Det betyder att du och skolan i samråd väljer vilka kurser du vill läsa.

Varje kurs har poäng

Poängen visar kursernas storlek. Om du läser på heltid förväntas du klara 20 poäng varje vecka. Under 20 veckor ska du alltså klara 400 poäng om du studerar på heltid.

Ansökan

Använd webbansökan, du hittar länk längre ned på sidan. Det finns två olika studieformer att välja mellan.

Välj studieform

Du kan välja två olika sätt att studera:

 1. Undervisning på plats dagtid (Komvux)
 2. Distans via webben (Arena Utbildning)

1. Undervisning på plats dagtid (Komvux)

Undervisningen på plats hos Komvux Reveljen passar dig som vill träffa lärare och studera tillsammans med andra i en lugn och trivsam miljö.

Kurser:

Svenska delkurs 4

Svenska som andraspråk delkurs 1-4

Engelska delkurs 1-4

Matematik delkurs 1-4

Samhällsorienterade ämnen

Samhällskunskap

Kursinfo: Kurserna är på dagtid med lektioner på plats vid Reveljen, Sollefteå.


Kursstarter våren och hösten 2023: 20 mars, 14 augusti och 23 oktober.

Sista ansökningsdagar:

För start 20 mars: 26 februari 2023

För start 14 augusti: 4 juni

För start 23 oktober: 1 oktober


2. Distans - Arena Utbildning

Distansstudier ger dig stor frihet men kräver också stort ansvar. Du måste ha studievana, datorvana, motivation och förmåga att söka information på egen hand. Vi rekommenderar bara distansstudier om du inte kan studera på dagtid för att du exempelvis jobbar.

Under sommaren 2023 kommer möjligheterna till att studera på distans via Arena Utbildning vara något begränsade av administrativa skäl. Sista kursstart för våren 2023 är 24 april.

Kurser:

 • Svenska delkurs 1-4
 • Svenska som andraspråk delkurs 1-4
 • Engelska delkurs 1-4
 • Matematik delkurs 1-4
 • Biologi
 • Fysik
 • Geografi
 • Historia
 • Religionskunskap
 • Samhällskunskap


Kursinfo: Kurserna läses helt på distans utan sammankomster.

Kursstarter 2023: 14 augusti, 18 september, 23 oktober, 27 november.

Sista ansökningsdagar: Senast söndag kl. 24.00 3 veckor innan kursstart. Undantag är 14 augusti 2023 då sista ansökningsdag är 4 juni 2023.

Studietakt

Du kan läsa dina distanskurser på 5, 10, 15 eller 20 veckor. Om du studerar på heltid (100 %) är studietakten 5 veckor för en kurs på 100 poäng och du behöver minst 40 timmar per vecka för dina studier.

Vi rekommenderar att du läser dina distanskurser på mer än 5 veckor då det är svårt att i ämnen som till exempel svenska, svenska som andraspråk, engelska, matematik och naturvetenskap hinna utveckla de förmågor och kunskaper som krävs på så kort tid. Viktigt att tänka på är också att om du läser en kurs på 100 poäng på 5 veckor så kan eventuella nationella prov hamna på annan tid än i slutet på kursen.

Examination: Under kursen lämnar du in skriftliga uppgifter som bedöms och återkopplas av din lärare. För Arena Utbildning gäller för närvarande digitalt slutprov i lärplattformen som du gör du hemifrån, alternativt att du bokar rum och teknisk utrustning på Reveljen när det är dags för prov.

Viktigt att veta

När du blivit anmäld till Arena Utbildning får du ett välkomstmail/sms med dina inloggningsuppgifter. Ibland hamnar välkomstmailet i skräpposten, så titta även där. Kontakta Arena Utbildnings elevsupport på 010-788 00 39 senast 5 arbetsdagar före kursstart om det är så att du inte fått dina inloggningsuppgifter.

Meddela förändringar i studieplan till Arena Utbildnings elevsupport, 010-788 00 39. Om du vill förlänga din kurs bör detta göras senast 5 arbetsdagar innan ditt nuvarande kursslut. Om du vill förkorta din kurs bör detta göras senast 5 arbetsdagar innan ditt nya önskade kursslutsdatum. Kom ihåg att om du har studiemedel via CSN kan ändringar påverka dina utbetalningar. Meddela också om du vill göra avbrott på kursen. 

För att studera via Arena utbildning måste du ha mobilt BankID och en giltig legitimation.