- Startsida
- Utbildning och barnomsorg
- Reveljen Vuxenutbildning
- Kommunal vuxenutbildning
- Grundläggande nivå
Grundläggande nivå
Grundläggande nivå är öppen för dig som har kortare utbildning än nio år i den svenska grundskolan. Den är även öppen för dig som gått ut grundskolan, men som behöver komplettera eller repetera något ämne inför fortsatta studier.
Studera på grundläggande nivå
För att få studera på grundläggande nivå måste du:
- Vara 20 år.
- Sakna de kunskaper som barn och ungdomar får i grundskolan.
- Vara folkbokförd i en kommun.
Varför studera på grundläggande nivå?
Grundläggande nivå är det självklara valet för dig som saknar kunskapen från grundskolan men som ändå är intresserad av att studera vidare. På grundläggande nivå kan du även läsa svenska som andraspråk. Perfekt för dig som just studerat klart på sfi.
Nivåtest
Innan du börjar studera grundläggande kurser behöver du ibland göra ett nivåtest för att hitta rätt delkurs att börja i. Nivåtest görs i svenska som andraspråk, engelska och matematik.
Förkunskaper
Svenska som andraspråk: Godkänt betyg i Sfi kurs D
Engelska: Godkänt betyg i Sfi kurs C
Matematik: Godkänt betyg i Sfi kurs C
Egen studieplan
Du läser efter en egen studieplan. Det betyder att du och skolan i samråd väljer vilka kurser du vill läsa.
Varje kurs har poäng
Poängen visar kursernas storlek. Om du läser på heltid förväntas du klara 20 poäng varje vecka. Under 20 veckor ska du alltså klara 400 poäng om du studerar på heltid.
Avbrott
Om du inte har varit aktiv i en kurs under tre veckor (utan överenskommelse med din lärare) betraktar skolan det som ett kursavbrott.
Studie- och yrkesvägledning
Hos våra studie- och yrkesvägledare kan du bli inspirerad och motiverad och få hjälp med att fatta kloka karriärbeslut kring din framtid. Om du vill träffa en av våra studie- och yrkesvägledare, på plats eller genom digitalt möte bokar du en tid här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi erbjuder även drop-in för enklare frågor samt hjälp med tidsbokning torsdagar mellan kl 10:00 – 12:00.
För att ditt samtal med studie- och yrkesvägledare ska bli så givande som möjligt är det bra om du förbereder dig. Skriv gärna ner de frågor och funderingar som du har. Ta även med dina betyg från tidigare studier.
Hos våra studie- och yrkesvägledare finns även information från olika utbildningsanordnare, till exempel högskolor, yrkeshögskolor och folkhögskolor.
Vill du ha kontakt via e-post når du oss på syv-reveljen@utb.solleftea.se där vi svarar på mail inom två vardagar.
Välj studieform, det finns två olika sätt att studera:
1. Undervisning på plats dagtid (komvux)
Undervisningen på plats hos Komvux Reveljen passar dig som vill träffa lärare och studera tillsammans med andra i en lugn och trivsam miljö.
Kurser:
Svenska delkurs 4
Svenska som andraspråk delkurs 1-4
Engelska delkurs 1-4
Matematik delkurs 1-4
Samhällsorienterade ämnen
Samhällskunskap
Kursinfo: Kurserna är på dagtid med lektioner på plats vid Reveljen, Sollefteå.
Kursstarter våren 2025:
Sista ansökningsdagar:
När du studerar på Komvux på plats eller via närdistans får du låna kurslitteratur samt Chromebook.
2. Distans via webben - Arena Utbildning
Distansstudier ger dig stor frihet men kräver också stort ansvar. Du måste ha studievana, datorvana, motivation och förmåga att söka information på egen hand. Vi rekommenderar bara distansstudier om du inte kan studera på dagtid för att du exempelvis jobbar. All kommunikation med utbildningsanordnaren sker via internet och kräver därför dator, internetuppkoppling samt webbkamera.
Kurser:
- Svenska delkurs 1-4
- Svenska som andraspråk delkurs 1-4
- Engelska delkurs 1-4
- Matematik delkurs 1-4
- Biologi
- Fysik
- Geografi
- Historia
- Religionskunskap
- Samhällskunskap
Kursinfo: Kurserna läses helt på distans utan sammankomster.
2025
Kursstarter ännu ej fastställda då vi upphandlar extern utbildningsanordnare.
Sista ansökningsdagar: Senast söndag kl. 24.00 3 veckor innan kursstart. Undantag för starter i januari och augusti.
Studietakt
Du kan läsa dina distanskurser på 5, 10, 15 eller 20 veckor. Om du studerar på heltid (100 %) är studietakten 5 veckor för en kurs på 100 poäng och du behöver minst 40 timmar per vecka för dina studier.
Vi rekommenderar att du läser dina distanskurser på mer än 5 veckor då det är svårt att i ämnen som till exempel svenska, svenska som andraspråk, engelska, matematik och naturvetenskap hinna utveckla de förmågor och kunskaper som krävs på så kort tid. Viktigt att tänka på är också att om du läser en kurs på 100 poäng på 5 veckor så kan eventuella nationella prov hamna på annan tid än i slutet på kursen.
Examination: Under kursen lämnar du in skriftliga uppgifter som bedöms och återkopplas av din lärare. För Arena Utbildning gäller för närvarande digitalt slutprov i lärplattformen som du gör du hemifrån.
Viktigt att veta
När du blivit anmäld till Arena Utbildning får du ett välkomstmail/sms med dina inloggningsuppgifter. Ibland hamnar välkomstmailet i skräpposten, så titta även där. Kontakta Arena Utbildnings elevsupport på 010-788 00 39 senast 5 arbetsdagar före kursstart om det är så att du inte fått dina inloggningsuppgifter. Du måste logga in och börja arbeta i kursen under den första veckan från startdatum, annars blir du automatiskt avbruten. Om du påbörjat en kurs eller en delkurs och därefter inte varit aktiv i den under mer än tre veckor i följd (utan att det beror på sjukdom eller beviljad ledighet) kommer du också att avbrytas.
Meddela förändringar i studieplan till Arena Utbildnings elevsupport, 010-788 00 39. Om du vill förlänga din kurs bör detta göras senast 5 arbetsdagar innan ditt nuvarande kursslut. Om du vill förkorta din kurs bör detta göras senast 5 arbetsdagar innan ditt nya önskade kursslutsdatum. Kom ihåg att om du har studiemedel via CSN kan ändringar påverka dina utbetalningar. Meddela också om du vill göra avbrott på kursen.
För att studera via Arena utbildning måste du ha e-legitimation och en giltig identitetshandling.
Ansökan
Du anmäler dig digitalt via webbansökan och legitimerar dig med e-legitimation. Där hittar du också aktuella startdatum och sista ansökningsdagar.
Webbansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Särskild prövning grundläggande nivå
Den som är bosatt i Sverige och vill ha betyg från kurser på grundläggande nivå nivå ska ha möjlighet att genomgå prövning. Detta gäller även dig som tidigare har fått ett icke godkänt betyg på kursen. Prövning får bara göras hos en huvudman som anordnar den aktuella kursen. Prövning genomförs vid vissa fastställda datum under året och för vissa kurser, kontakta våra studie- och yrkesvägledare på syv-reveljen@utb.solleftea.se för mer information om detta.
Självständiga studier
En prövning innebär att du läser in kurser på egen hand och gör prov vid ett eller flera tillfällen.
Prövningens innehåll
Beroende på vilken kurs prövningen avser kan den innehålla olika delar bestående av till exempel läsförståelse, hörförståelse, skrivuppgifter och muntliga färdigheter.
Kursmål och betyg
Prövningen utgår från aktuella kursmål och betygskriterier. Som betyg används någon av beteckningarna G eller IG. Prövningen utförs av en eller flera lärare. Du måste ha godkänt resultat på alla delar som provet består av för att få ett godkänt betyg. Om du inte klarar prövningen kan du begära ett intyg på godkända moment.
Ny prövning
Vid underkänt resultat kan ny prövning göras tidigast efter tre månader.
Avgift för särskild prövning
Avgift för att göra en särskild prövning är 500 kronor. Avgiften betalas till Sollefteå kommun, bankgiro 770-6229, när du fått bekräftelse på att du kan genomföra prövningen.
VIKTIGT!
Betala inte in avgiften innan du fått bekräftelse på att du kan göra prövningen!
Skriv "Särskild prövning och ditt namn" i meddelande fältet vid inbetalning. Det är viktigt att du uppger ditt namn!. Du måste ta med dig kvitto eller kontoutdrag till provtillfället och du måste även ha med dig giltig legitimation. Observera att utan kvitto och legitimation får du inte delta i provet! Betala inte förrän du fått bekräftelse på att du kan genomföra prövningen.
Prövningen är avgiftsfri för dig som redan studerar på Reveljen och har betyg F eller IG i den kurs/de kurser som ansökningen gäller.
Kontakt
- Medborgarservice
- Öppettider: 07:45 - 16:30
- Telefon: 0620 - 68 20 00
- E-post: Kommun@solleftea.se