Sollefteå - en kraftfull kommun
Lyssna på sidan Lyssna

Kulturmiljöer

Sollefteå Hembygdsgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ådalsbyn är en idyll som ligger i parkområdet mellan före detta Tingshuset och idrottsplatsen Nipvallen i Sollefteå.

Resele Hembygdsgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hembygdsgården ligger vid Tängstabrons södra fäste, mitt i det vackra niplandskapet i Resele. Vid hembygdsgården anordnas loppis och cafe.

Näsåkers Hembygdsgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Prästnipan ligger Näsåkers hembygdsgård, en ståtlig timmerbyggnad från 1720. Intill ligger kaffeservering, bagarstuga och minigolfbana. I närheten finns även Pelle Molins stuga.

Edsele Hembygdsgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hembygdsgården i Edsele ligger vackert vid Edsele Prästgård. En smal gångbro leder till hembygdsmuséet, som består av en parstuga från 1836, flyttad från Fjällbohög. Servering finns på plats.

Junsele Hembygdsgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Högt belägen på kyrkberget med utsikt över Ångermanälven ligger Junsele hembygdsgård med sina 16 byggnader som kan dateras från 1700- och 1800-talet.

Ångermanlandsgården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I ladugården finns bagarstuga, loppmarknad och samlingslokal. I Parastugan finns kök med servering och en liten lanthandel.

Eds Hembygdsgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hembygdsgården ligger intill Edsbrons norra brofäste. Uthyrning av hembygdsgård och bagarstuga, 0620-223 50, 0730-92 77 05

Helgum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Helgums Hembygdsområde har flerhundraåriga historisak rötter. Mangårdsbyggnaden från 1855 tillhörde farfarsfar till den legendariske politikern Gunnar Hedlund.

Örbäck Hembygdsgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Örbäck ligger denna hembygdsgård som bland annat har ett porslinsmuseum, en förmånsstuga från Gammelgården i Graninge och hästdragna vagnar från Forsse bruk.

Kyrkor Sollefteå kommun

I Sollefteå kommun finns ett stort antal kyrkor. Här tittar du en lista över kyrkor. Kontakta Svenska Kyrkan för mer information.

Graninge Bruk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Graninge Bruk är ursprungligen ett järnbruk som anlades på 1670-talet. Bruket och dess omnejd är en riktig pärla i Norrlands inland och är väl värt ett besök.

Tingshuset Länk till annan webbplats.

Under 1800-talet hölls ting i Sollefteå på flera olika ställen. Efter 1882 höll man till i en flygelbyggnad till Hullsta gård. 1902 konstaterade hösttinget att det var nödvändigt att häradet uppförde ett särskilt tingshus.

Gravhögar i Holm & Björkå Länk till annan webbplats.

Rika fornlämningar från järnåldern antyder att området har brukats under en lång tid. Här kan du vandra i vacker miljö och inspireras av vårt kulturarv.

Nässjö kvarn Länk till annan webbplats.

Kvarn- och kraftverksmuseum från seklets början. Härifrån levererades den första elektriciteten till Ramsele 1913. Idag finns här en ny turbin och man levererar åter ström härifrån.

Öfra Kappel Länk till annan webbplats.

Övra skola och kapell byggdes 1894. Skolsalen som även användes till kyrkosal ända fram till 1944 då kappellet återinvigdes som enbart kyrka.

Traktor museum

Traktorer från 1920-1950. Totalt finns 200 maskiner totalt varav 150 är körbara. Även ett ånglok från 1817 finns att beskåda.

Klockhuset i Skadom Länk till annan webbplats.

Torbjörn Holmer har samlat på klockor sedan 1960-talet och i Klockhuset visas de ca 750 bords-, vägg- och golvuren från fyra sekler i en ombyggd och utbyggd ladugård

Kvinnominne

Gudinneutställningen i Näsåker är ett debattinlägg i religionshistoria. Den visar tiden då gudomsbilden var kvinnlig, innan Bibeln blev skriven. Utställningen heter "Efter 1000 år av tystnad.."

Brandmuseét Näsåker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du kan se gamla brandbilar, utrustning och historia om brandmännen. Muset drivs helt ideellt och har inga öppettider. Det går bra att ringa om man vill komma dit och titta.

Pelle Molins stuga Länk till annan webbplats.

Torbjörn Holmer har samlat på klockor sedan 1960-talet och i Klockhuset visas de ca 750 bords-, vägg- och golvuren från fyra sekler i en ombyggd och utbyggd ladugård