Lyssna på sidan Lyssna

Fler fall av svampförgiftning

Giftinformationscentralen har noterat en kraftig ökning i antalet samtal om svampförgiftning. Det viktigaste budskapet till alla svampplockare: ät endast svamp du är helt säker på att det är en matsvamp.

För att undvika förväxling, lär dig några svampsorter i taget och ät inte svamp du är osäker på. Det är också viktigt att lära barn att inte provsmaka svamp i skogen. De farligaste svamparna kan ge allvarliga förgiftningar.

Symptom på förgiftning inkluderar kraftiga diarréer, magsmärtor och kräkningar, oftast efter 12 timmar.

Några snabba tips vid svampplockning:

  • Lär dig några svampsorter i taget och ät bara svamp du är säker på är matsvamp.
  • Provsmaka inte svamp.
  • Plocka svamparna en och en, slarvar du finns det risk att du får med dig giftiga svampar
  • Ring Giftinformationscentralen för råd vid misstanke om förgiftning. Om du misstänker att ditt barn ätit en giftig svamp ring Giftinformationscentralen via 112 för att få råd så fort som möjligt. Om du som vuxen ätit misstänkt giftigt svamp ring Giftinformationscentralen på 010-456 6700 för rådgivning året om. Kom ihåg att spara svampen, eftersom den kan behövas för identifiering.
  • Kontakta veterinären om du misstänker att din hund fått i sig giftig svamp.

Var säker, var smart, och njut av svampplockningen!

Här finns information på en rad språk från Giftinformationscentralen om de farligaste giftsvamparna i Sverige, https://giftinformation.se/.../in-english/mushroom-brochure/ Länk till annan webbplats.