Funktionsstöd i praktiken: Magnus och Emma möter framtidens vårdpersonal
När vardaglig erfarenhet blir värdefull kunskap – Magnus och Emma deltar i aktivitet i den dagliga verksamheten vedfixarna. Den 15 april mötte de elever på GB-skolan i Sollefteå för att inspirera nästa generations vårdpersonal med sina livsberättelser. Magnus och Emmas föredragning visar kraften i rätt stöd och hur stödpedagogyrket gör verklig skillnad i människors vardag, utvecklar verksamheter och leder brukare att ta nya steg i livet.

När Reveljen träffar Magnus Eriksson och Emma Kristina Gundersson har de precis besökt GB-skolan i Sollefteå för att berätta om sin vardag. Tillsammans med stödpedagogen Anna-Karin Sehlberg träffade de elever från Vård- och omsorgsprogrammet och anpassad gymnasieskola. ”Det var bra och underhållande att få berätta om daglig verksamhet för gymnasieeleverna” – säger Magnus. Emma håller med om att det var roligt och lägger till: ”det var kul att så många av eleverna frågade om verksamheten” angående att många av gymnasieeleverna ställt nyfikna frågor.
Anna-Karin har bjudit med sig Magnus och Emma till GB-skolan för att de också ska få berätta om hur verksamheten hjälpt dem att nå sina målsättningar och klara utmaningar i vardagslivet.
Magnus har en praktik på Coop flera dagar i veckan och utöver det har han daglig verksamhet med Vedfixarna. Verksamheten har flera olika arbetsliknande aktiviteter. Dels klyver de ved, de kör ut mat från storkök och hjälper mataffärer med att köra kundvagnar. Emma tog examen från GB-skolan förra året och började sedan med daglig verksamhet på Vedfixarna.
”Det är kul att jobba på Vedfixarna” berättar Emma. Hon gillar också att kapa ved och att lära sig nya grejer. ”Det är viktigt att berätta om olika diagnoser och vilka typer av medicin som hjälper så att de vet vad som finns” säger Magnus. Han säger också att det är viktigt att berätta om olika typer av daglig verksamhet. Hans favoritaktivitet är praktiken på Coop. Där är det bästa att ”träffa kunder och serva dem, men också att lära sig grejer och berätta vad som finns i butiken. Då känns det som ett riktigt jobb” säger Magnus.
Till blivande stödpedagoger så vill Emma säga att hon trivs bra med den dagliga verksamheten. ”Jag får bra stöd av dem som jobbar här” säger hon. Magnus lyfter att det kan vara bra att tänka på att alla är olika. ”Alla är bra på olika saker och har olika stödbehov” säger Magnus. Han menar att det är jättebra att LSS finns för alla med funktionshinder, att man kan få till exempel tandvårdskort eller hjälp utifrån ett SoL-beslut. Möjligheten att få en kontaktperson är också viktig att veta om. ”Ta del av det stöd som finns att få” tipsar Magnus. "Det är bra för alla att tänka på."

Vedfixarna Magnus, Emma och Stödpedagogen Anna-Karin
Reveljen – Centrum för vuxnas lärande i Sollefteå erbjuder en helfartsutbildning till Stödpedagog på Yrkeshögskolenivå. Utbildningen syftar till att utveckla de studerandes kunskaper om funktionsstöd. Som stödpedagog får du kunskaper för att stötta personer som Magnus och Emma i deras utveckling. Utbildade stödpedagoger kan bidra till att vidareutveckla verksamhet inom funktionsstöd för att hjälpa brukare att nå målsättningar som annars inte varit möjliga.
Välkommen med din ansökan.
Ansökningstiden 2025 är förlängd till 15 juni.