Hemmavid ger nya möjligheter: Decentraliserad sjuksköterskeutbildning i Sollefteå
På Reveljen studerar en grupp om 14 personer till sjuksköterskor, men till skillnad från traditionella utbildningar behöver de inte flytta till en universitetsstad. Samuel Dooley berättar om sina erfarenheter av den decentraliserade utbildningen.

Utbildning utan att flytta hemifrån
"Det känns bra att vara hemma och plugga. Jag behöver inte åka hundra mil," berättar Samuel som efter flera års funderingar valde att studera till sjuksköterska. Först ville han bli soldat men det gick inte på grund av en hörselnedsättning. Intresset för sjukvård väcktes under tiden i Flygvapenfrivilliga (FVRF), där flera instruktörer hade sjukvårdsutbildning. När möjligheten att studera till sjuksköterska dök upp i hemkommunen var valet enkelt.
"Jag får hjälp av min mamma och pappa. Jag behöver inte hyra lägenhet och allt det där, jag kan fokusera på studierna" förklarar Samuel som ser stora fördelar med utbildningsmodellen. "Min pappa jobbar på GB, så jag får skjuts hit. Det känns ganska nice."
Fördelar med mindre studiegrupper
Till skillnad från de stora universiteten med hundratals studenter per kurs, består gruppen i Sollefteå av endast 14 personer.
"Det är bra att vi inte är så många. Vi är bara 14 personer och då kan vi prata med varandra, istället för att ha 150 personer i hela kursen," säger Samuel som uppskattar den nära kontakten med studiekamraterna.
Studiemiljön på Reveljen erbjuder också fördelar: "Man får sitt eget klassrum och man kan åka hit när som helst egentligen och plugga. Eftersom Sollefteå inte är en jättestor stad så är det lugnt att studera här. Man behöver inte köra runt i trafiken för att komma hit i tid."
Framtidens utbildningsmodell?
På frågan om denna typ av decentraliserad utbildning är en bra lösning för framtiden är svaret tydligt: "Ja, absolut. Det kommer att vara ännu svårare att få lägenhet i Sundsvall eller Linköping eller Umeå. Det finns fler och fler studenter och lägenhet kommer att kosta mer pengar."
Trots alla fördelar finns vissa utmaningar med den decentraliserade modellen. Ibland måste studenterna åka till Sundsvall för examinationer och praktiska moment.
"Det kan vara tentor och praktiska examinationer. Hur man utför vissa praktiska moment. De har ett metodrum i Sundsvall som vi inte har här. Vi har en enkel version men inte lika bra som i Sundsvall."
För verksamhetsförlagd utbildning (VFU) kommer de flesta att placeras i närheten av Sollefteå. "Vi har redan våra platser nu. Jag kommer vara på Solgården mitt i stan. De flesta är nära Sollefteå, vilket är nice."
Hemtrevlig studiemiljö som öppnar dörrar till framtiden
Samuel ser positivt på framtiden och är nöjd med sitt val av utbildningsform. Lokalerna på Reveljen fungerar bra för studierna, även om det ibland kan kännas lite trångt för hela gruppen.
"Just tekniken funkar jättebra. Köket här är värt jättemycket - att kunna laga mat, dricka kaffe och te. När vi har grupparbete är det nice att ha två rum. En grupp kan sitta här i köket och en annan grupp i klassrummet, vilket funkar jättebra. Och sen kunde vi pausa och äta lunch tillsammans."
Den decentraliserade utbildningsmodellen visar att högre utbildning kan göras mer tillgänglig utan att kompromissa med kvaliteten, samtidigt som den ger fler människor möjlighet att studera oavsett livssituation och ekonomiska förutsättningar.