Lyssna på sidan Lyssna

Studietorget – där kunskap möter medmänsklighet

Två personer som arbetar som handledare i studietorget. En sitter vid ett bord. En står bakom bordet. Miljö: Studietorgets lokaler.

Skogspromenader, studiestöd och kulturmöten. Studietorget är en öppen mötesplats där Anneli och Ida skapar en välkomnande miljö för elever som behöver stöd i både studier och vardagsliv.

På Reveljen i Sollefteå finns Studietorget – en öppen plats för elever, studerande och studenter. Här arbetar Anneli och Ida som skapar en välkomnande miljö för alla besökare.

"I mötet med eleverna lär jag mig mycket varje dag", säger Anneli som älskar att arbeta på Studietorget. Dagarna innebär många intressanta möten som skapar dialog och förståelse utöver studierna.

Vad är Studietorget?

Studietorget är mer än bara en studieplats. Det är en miljö där besökare kan få hjälp med struktur, studieteknik och att orientera sig i samhället. Samtidigt fungerar det som en landningsplats och en ingång till samhället.

"På Studietorget finns ett öppet klimat utan prestationskrav", berättar Ida. Hon förklarar att ett enkelt samtal på svenska kan vara lösningen på en svårighet under studierna eller ett problem i vardagen.

Det kan handla om att någon har fått ett brev och vet varifrån det kommer men kanske inte förstår varför fullt ut. På Studietorget erbjuds ett stöd som inte bara studierelaterat utan också omfattar ett medmänskligt perspektiv. Till exempel kan det handla om att stötta kvinnor som studerar samtidigt som de har ett inofficiellt heltidsjobb i hemmet.

För vem finns Studietorget?

Många besökare läser SFI, men även personer födda och uppväxta i Sverige får stöd via Studietorget. Verksamheten styrs till stor del av besökarnas behov – inom det ryms allt från datakunskap till att lära sig om allemansrätten eller hur man hanterar nationella prov.

Ett nytt samarbete med AME och öppenvården om föräldrautbildning har också inletts. "Föräldrautbildning har fallit ut oerhört positivt", säger Anneli.

Hur fungerar Studietorget?

Besökare kan bara dyka in, men ofta har lärare hänvisat eleverna dit. När elever känner att studierna inte fungerar är det ofta det studietekniska som brister.

"Att vara öppen, inlyssnande och uppmärksam är jätteviktigt för oss som jobbar här," säger Ida. Hon betonar vikten av att visa intresse och lyssna in elevers behov. Om Studietorget inte kan hjälpa till direkt, vet personalen ofta vart man kan vända sig.

Studietorget fungerar som en förlängd arm till lärarna och Studietorgets handledare kan fånga upp signaler om sådant som inte fungerar bra. Studier vid studietorget kan också vara en del som ingår i heltidsstudier inom arbetsmarknadspolitiska insatser.

Verksamheten på Studietorget inkluderar också studiebesök, språkcafé eller biblioteksbesök. "Det kan betyda mycket att gå till biblioteket och att personalen känner igen dig och hälsar", säger Ida. "Ofta vet våra elever inte om allt som finns till exempel via kyrkan så som öppen förskola eller sommarresor". Ibland går Anneli och Ida på en skogstur med elever för att berätta om allemansrätten eller för att eleven ska få en paus och lite distans till studierna.

För vissa elever utvecklas relationen till ett mentorskap, och tidigare elever kommer ibland tillbaka för att berätta om sina framgångar.

"Det är roligt när elever känner att de också får lära oss. Studietorget är en jätteviktig plats för många. Mycket sådant vi tar för givet." säger Anneli.