Simskola för SFI-elever

Vem är du och din roll i Simskolan?
- Jag heter Susann Wessinger och är Reveljens samordnare i satsningen. Tillsammans med Aquarena och samordningsförbundet har vi arbetat fram ett upplägg som gör det möjligt för SFI-elever att lära sig simma.
Vad går satsningen ut på?
- En del är just säkerheten. Vi har en älv som rinner genom Sollefteå där många nyanlända kommuninvånare rör sig. Det är viktigt att man har kunskaper och att kunna simma. Satsningen handlar alltså om att förhindra olyckor. Det handlar också om integration, att känna sig välkommen på ett badhus, veta hur det fungerar och att känna sig trygg i vattnet.
- Anna Fryksten, som jobbar på Aquarena, är både initiativtagare till satsningen och den som har den samordnande rollen på plats. Hon säger att flera av dem som deltagit i simskolan faktiskt kommer till badhuset, både själva och med sina familjer efter avslutad kurs. En annan viktig del som satsningen går ut på är att stärka folkhälsan, då simning och annan rörelse i vattnet är en bra och skonsam motionsform.
Vilken är målgruppen för simskolan?
- Det har varit elever som studerar på SFI och som inte kan simma. Både kvinnor och män. Efter att simskolan genomförts är det många deltagare som vill fortsätta och bli bättre på att simma. Därför har de efterfrågat fortsättningskurser.
Vilka resultat har satsningen gett?
- Deltagarna känner sig tryggare i vattnet och tryggare att komma till Aquarena. Många har efter de tio lektionerna gått från att stå i vatten till midjehöjd till att vara bekväma med att vistas i stora bassängen.
- Satsningen har pågått i tre omgångar sedan våren 2023 och cirka 60 personer har deltagit.
Har du något övrigt du vill berätta?
- Det är otroligt kul när kommunen kan samarbeta över verksamhetsgränserna på ett sätt som kan gynna kommuninvånarna. Det är precis så vi ska arbeta för att nyttja kommunens resurser på bästa sätt