Magiska Nipleden

Nipleden är en riktig pärla bland vandring i Höga Kusten. Den startar vid Sollefteå Camping på Risön i centrala Sollefteå och leder uppströms längs Ångermanälvens vackra flöde upp till Edsbron där man korsar älven och följer den nedströms tillbaka till utgångspunkten.

Nipleden är en riktig pärla bland vandring i Höga Kusten.

Den startar vid Sollefteå Camping på Risön i centrala Sollefteå och leder uppströms längs Ångermanälvens vackra flöde upp till Edsbron där man korsar älven och följer den nedströms tillbaka till utgångspunkten.

Det är älvbrinkarnas imponerande nipor som gett leden sitt namn och dessa är både imponerande och väldigt spännande att utforska. För 20 000 år sedan började inlandsisen att smälta och för 10 000 år sedan var dagens Ångermanland isfritt. Då var området kring Nipleden en havsvik där smältvattnet fört med sig stora mängder sand och finare material.

När landhöjningen gjorde att havsviken förflyttade sig allt längre österut, "åt" sig älven ner i de gamla sedimentavlagringarna och skapade de fascinerande 50 meter höga niporna som de ser ut idag. Stora delar av leden följer niporna och ibland är det brant och smalt. Ett av de finare områdena att undersöka längs leden är Granvågsniporna vid Faxälvens mynning. Här ligger bland annat tre fantastiska nipor, Borgen, Svalnipan och Rödskäggsnipan.

Karta och beskrivning kan du finna här.

Cykla Nipleden

Att cykla längs Nipleden kan vara en riktig utmaning eller mysig utflykt i underbar natur, beroende på vilken del du väljer. Läs ledbeskrivningen och välj den rutt som passar dig bäst.

Vandra Nipleden

Upplev höga Kustens säregna niplandskap längs Nipleden. Vandra hela sträckan på 27 km eller de delar som passar dig bäst. Läs ledbeskrivningen och ladda ner kartan här.

Fiske längs Nipleden

Längs Ångermanälven finns det många härliga miljöer för fiske.
Kolla upp regler och ta kontakt med det fiskevårdsområde där du vill fiska.

Paddla längs Nipleden

Att paddla längs Ångermanälven kan vara en upplevelse. Men tänk på säkerheten.
Kontakta t.ex. Friluftsfrämjandet för tips och råd kring paddling i Sollefteå kommun. Länk till annan webbplats.

Ta del av Nipleden på Youtube - flera olika klipp! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild på träd och älv vid kanten av ett solbelyst Nipleden - en led att njuta av från Risön i Sollefteå.