Stor potential för nyinflyttande vid en etablering

Karin Ledin bild

Österforse IF/Byalag är i grunden en idrottsförening men är numera framförallt något av en motor som håller igång byn med både evenemang och aktiviteter.

Österforse är en aktiv bygd - något som understryks av utnämningen till Årets by 2018 av föreningen Lokal Utveckling Sollefteå - och mycket av engagemanget går genom Österforse IF/ Byalag.

– Vi har bland annat jättefina längskidspår som vi håller igång under vinterhalvåret och nu har vi även startat barnverksamhet, både inom skidåkning och dans, berättar Karin Lidén som är kassör i föreningen och konstaterar att dans snabbt har blivit stort bland barnen i bygden.

– Vi har dansare från förskoleklass-ålder upp till 10-12 år och en jätteduktig lärare ledare i Wilma Örni som även är pedagog på Kulla Förskola, byns certifierade I Ur och Skur-förskola som startade som föräldrakooperativ 2007 och drivs nu som personalkooperativ.

Utöver de fasta aktiviteterna brukar ÖIF även sen 35 år tillbaka anordna ett stort Valborgsfirande, välbesökta kak-kalas i båthuset på Kullaborg och mörkerloppet ÖIF Night Trail Run.

- Här i Österforse finns det dessutom ett flygfält och en aktiv flygklubb, Sollefteå Flygklubb, som både håller på med vanligt flyg och segelflyg, tillägger Karin som hoppas att en etablering på Hamre-området skulle kunna bidra till inflyttning i området.

– Landsbygden är på gång och intresset för att lämna storstäderna ökar. Här finns några fina hus som står tomma så marknaden för att hitta ett nytt drömboende är bra. Det tar runt sju minuter att köra in till Långsele så det är nära till det mesta i serviceväg.

För den aktör som väljer att etablera sig i Hamre finns det alltså bra förutsättningar att locka inflyttande anställda med fördelar utöver själva jobbet. Karin ser även möjligheter i den stora kontorsbyggnad som tillhörde Graningeverken som numera står tom.

– Där är det ju i princip bara att flytta in om det behövs kontorsytor. Fastigheten ligger jättefint till och samtidigt nära Långsele.

Hon konstaterar att fler människor i byn står högst upp på önskelistan, både i föreningen och bland byborna.

– Vi är en bygd som är bra på att ta tillvara möjligheter och skulle vi bli fler så förbättras förutsättningarna för bland annat kommunikationer och service. En större etablering skulle även innebära möjligheter till jobb och samarbeten för oss som redan bor här så vi ser fram emot att följa utvecklingen!

Starta automatiskt artikelbyte
Pausa automatiskt artikelbyte