Himmelskt gott i Imnäs

Christer Karlsson och Li Berglund driver Grillat i Imnäs

Christer Karlsson och Li Berglund i Imnäs utanför Ramsele driver inte bara en elfirma, utan även sommarrestaurangen Imnäs BBQ som öppnades för ett par år sen, erbjuder catering och nyligen började sälja såser och kryddor under namnet Grillat i Imnäs.


Christer har sina rötter i trakten men är född och uppvuxen strax utanför Stockholm. 2002 bestämde sig han och Li för att ta över Christers morfars gård i Imnäs och flytta dit med hela familjen.

– Tanken om att bo här har alltid funnits, det är helt enkelt hemma för mig. Att flytten blev av berodde nog på en kombination av att gården stod tom, det var bra i tid eftersom vår ena son precis skulle byta skola och den andra var nyfödd tillsammans med lite av en 30-årskris, sammanfattar Christer.

Utöver Imnäs Elektriska driver paret alltså företaget Grillat i Imnäs./Imnäs BBQ. Det som började som ett sidoprojekt har de senaste åren vuxit till en verksamhet som innefattar allt från catering och engagemang på festivaler till julbord och sommarens årets mest välbesökta restaurang i Imnäs.


– Intresset för matlagning har alltid funnits och grillandet började egentligen med Burger Tuesday, ett projekt där vi gjorde en ny variant av hamburgare varje tisdag. Vi började lägga ut bilder av dem på Facebook och fick många som följde oss. Därifrån drog det liksom iväg och nu är det något vi jobbar heltid med under delar av året.

– Ett sätt att se till att man har jobb när man bor i glesbygd är ju att dra igång något man tror på. Eftersom omkostnaderna för att leva och bo här är mycket rimligare än i storstäderna så finns det helt andra möjligheter att satsa på sina idéer också, konstaterar Li.

2018 startade paret en pop up-restaurang hemma på gården i Imnäs, ett experiment som slog väl ut och gav mersmak. I år såg förutsättningarna annorlunda ut på grund av den pågående pandemin men med anpassningar och kreativa lösningar blev årets säsong också en succé.

– Är det nåt vi har häromkring så är det ju utrymme, konstaterar Christer och berättar att både logen och serveringen utanför utökades med fler sittplatser våren.


– Resandet såg förstås annorlunda ut i år men folk ville fortfarande ha upplevelser och äta gott. Utomhusmatlagning, gott om plats och vackra vyer var en bra kombination för vi har haft fullbokat nästan varje helg ända in på hösten.

Nu har Imnäs-restaurangen tagit en välbehövlig paus men Christer och Li jobbar fortfarande vidare i smakbranschen. I våras lanserade de Grillat i Imnäs egna kryddblandningar, rubbar och BBQ-såser.

– Det har krävts mycket experimenterande med malningsgrader och blandningar för att kryddorna ska smaka rätt och hålla sig blandade. Nu har vi en serie lokalt tillverkade produkter som vi är riktigt nöjda med och fler varianter på gång här framöver, avslutar Christer.