Prumo Group köper Thermotech

Idag kom nyheten att Thermotech sålts till det finska storkoncernen Purmo Group. Vi fick ett samtal med Thermotechs VD Anders Andersson om vad affären innebär för bolaget och Sollefteå.

Att verksamheten i Sollefteå ligger Anders Andersson väldigt nära om hjärtat märks tydligt igenom samtalet. Thermotech startade som ett projekt i Energidalen.

Målet var att skapa ett system för vattenburen golvvärme som skulle skapa arbetsplatser i Sollefteå och i bolaget anställdes två praktikanter. Snabbt insåg praktikanterna möjligheter med projektet och började utveckla kundanpassade golvvärmesystem med enklare installation. En av praktikanterna var Anders Andersson.

Bolaget började växa och Anders Andersson gick från att vara praktikant till att bli delägare och VD. Sedan dess har utvecklingen fortsatt och kunderna finns nu i hela norden samtidigt som företaget fortsatt vara Sollefteå trogen. Fabriken i Sollefteå finns kvar och anställer idag över 20 personer.

Varför tog ni det här steget?

- Jag och min fru blev storägare i bolaget 2018 och vi har funderat en hel del på bolagets framtid. Vi vill skydda kulturen och verksamheten i Sollefteå och ha någon som kan förvalta och utveckla det som byggts upp genom åren.

- I den vevan dök Purmo Group upp och jag var lite skeptisk först men det dröjde inte länge innan jag vände. Dels för att det är ett familjeägt bolag, dels för att de tidigt i processen var tydliga med hur de ser på Thermotechs utveckling. På första mötet var man väldigt tydliga med att det inte fanns på kartan att lägga ner verksamheten i Sollefteå eller ändra företagskulturen.

Thermotech kommer fortsatt att vara ett eget bolag och ett eget varumärke och Anders Andersson kommer att fortsätta som VD. Dessutom blir Anders och hans fru storägare i koncernen vilket bådar gott för Thermotechs utveckling.

- Den här affären gör det möjligt för oss att expandera och utveckla i snabbare takt. Företaget har gått väldigt bra och vi har investerat mycket i produktionen men alla våra pengar är redan inlagda i bolaget. Vi känner att bolagets potential är större och vi behöver någon som kan hjälpa oss att investera mer, avslutar Anders Andersson.

Purmo erbjuder kompletta värme- och kyllösningar, inklusive radiatorer, handdukstorkar, golvvärme, konvektorer, ventiler, reglering och styrning. Huvudägare i är finska familjeägda Rettig Group. 2020 omsatte bolaget cirka 670 miljoner euro (7,2 miljarder kronor) och hade 3 500 anställda i 21 länder. Huvudkontoret ligger i Helsingfors.

Starta automatiskt artikelbyte
Pausa automatiskt artikelbyte