Made in Ådalen ser framemot en etablering i Långsele

Therese-Tjarnberg står i sitt cafe

Made in Ådalen är caféet mitt i Långsele som satsar på lokalproducerade råvaror. Sedan starten 2017 har de haft en stadig tillströmning av kunder. I slutet av förra året utökade de antalet sittplatser rejält och har börjat bygga upp en yta med försäljning av lokalproducerade varor.

– Vi har satsat på den lokala inriktningen sedan starten, säger ägaren Therese Tjärnberg och berättar att hon och hennes kollegor lagar och bakar det mesta av det som serveras hos Made in Ådalen.

– Eftersom vi vill värna om det lokala försöker vi att handla så mycket av våra råvaror lokalt. Vi använder gärna lokalproducerade ingredienser när det går, annars handlar vi får tillverkare som finns så nära som möjligt.

Therese driver caféet tillsammans med X anställda. I slutet av förra året fick de tillång till mer yta i fastigheten och passade därför på att utöka antalet sittplatser och skapade en luftigare inredning i caféet. Samtidigt började man bygga upp ett separat rum för livsmedelsförsäljning.

– Den delen är fortfarande under uppbyggnad men redan nu säljer vi bland annat lokalproducerat kött från Stickans kött, lokalt bakat tunnbröd, kakor och bullar och saft från Lottas i Junsele, säger Therese och tillägger att Made in Ådalen även säljer ett stort utbud av inredningsprodukter med Norrlandstema från babbi.se.

– Målet är att utöka med fler produkter allt eftersom. Bland annat jobbar vi för att fler som producerar mathantverk på hobbynivå ska ta steget att skaffa godkända lokaler för att kunna sälja sina produkter i butik.

Vid sidan av arbetet med caféet var Therese med och grundade Långsele företagarförening. Som namnet antyder jobbar föreningen för att främja företagande i Långsele med omnejd och Therese ser många positiva effekter av en eventuellt etablering på Hamre-området.

– Allt som gynnar Långsele är positivt men en en större etablering som skulle innebära många arbetstillfällen skulle förstås ha stor effekt, både för företagandet i området och för samhället i stort, konstaterar hon och fortsätter:

– För Made in Ådalen skulle det kunna innebära fler kunder men det skulle också bidra till att göra Långsele ännu mer attraktivt. Med inflyttning och mer rörelse i området skulle det på sikt kunna ge underlag för att öppna upp för persontrafik på järnvägen igen, särskilt med tanke på regementsbygget inne i Sollefteå!

Planer för framtiden finns det gott om. Med de utökade ytorna i lokalen ser Therese möjligheter att ordna allt från trubadurkvällar till bokläsning för barn. Skulle en ny aktör etablera sig i Hamre ser hon även fram emot att bygga upp nya samarbeten.

– Alla verksamheter brukar behöva lunch eller fika levererat ibland och det är ju precis vad vi håller på med. Med mer folk i omlopp ökar säkert efterfrågan på en kopp morgonkaffe eller möjligheten att köpa nybakt bröd och det finns också med i vår plan för framtiden.

Starta automatiskt artikelbyte
Pausa automatiskt artikelbyte