Gymnasial nivå

Tre elever som studerar på gymnasial nivå

Gymnasial nivå motsvarar den utbildning som ungdomar får på gymnasiet. Gymnasial nivå passar dig som saknar gymnasieutbildning eller som behöver komplettera med vissa ämnen.

Studera på gymnasial nivå

De gymnasiala kurserna för vuxna och gymnasielskolans kurser för ungdomar har samma kursplaner, men skiljer sig i upplägget. Studierna innebär ett mer elevaktivt arbetssätt med eget ansvar, en högre studietakt och ett stort inslag av självstudier.


Gymnasial nivå kan du söka:


  • Från och med andra kalenderhalvåret som du fyller 20 år
  • Eller efter slutförd utbildning på ett nationellt program eller likvärdig utbildning i gymnasieskolan
  • Om du saknar sådana kunskaper som utbildningen syftar till att ge


Egen studieplan

Du läser efter en egen studieplan. Det betyder att du och skolan i samråd väljer vilka kurser du vill läsa.

.

Varje kurs har poäng

Poängen visar kursernas storlek. Om du läser på heltid förväntas du klara 20 poäng varje vecka. Under 20 veckor ska du alltså klara 400 poäng om du studerar på heltid.


Undervisningen är gratis

Det kostar inget att läsa, men  du måste själv köpa egna läroböcker.


Ansökan

Använd ansökningsblankett via länkar till höger på sidan. Det finns två olika studieformer att välja mellan.


Välj studieform

Du kan välja två olika sätt att studera:

  1. Platsförlagd undervisning dagtid (Komvux)
  2. Distans via webben (Hermods eller Exlearn Education)


1. Platsförlagd undervisning dagtid

De platsförlagda gymnasiekurserna hos Komvux Reveljen passar dig som vill träffa lärare och studera tillsammans med andra i en lugn och trivsam miljö.


Kurser: se vårt kursutbud här


Kursinfo: Kurserna är på dagtid med lektioner på plats vid Reveljen, Sollefteå. Kursstarter hösten 2020: 10 augusti och 31 augusti. Sista ansökningsdagar: 7 juni för kursstart 10 augusti och 9 augusti för kursstart 31 augusti.2. Distans Hermods eller Exlearn Education

Distansstudier ger dig stor frihet men kräver också stort ansvar. Du måste ha studievana, datorvana, motivation och förmåga att söka information på egen hand. Vi rekommenderar bara distansstudier om du inte kan studera på dagtid för att du exempelvis jobbar.


Kurser: se kursutbudet via Exlearn Educationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Hermodslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Kursinfo: Kurserna läses helt på distans utan sammankomster.

Kursstarter hösten 2020: 10 augusti, 14 september, 19 oktober och 23 november. Sista ansökningsdagar: senast tre veckor före kursstart.


Studietakt

Du kan läsa dina distanskurser på 5, 10, 15 eller 20 veckor. Om du studerar på heltid (100 %) är studietakten 5 veckor för en kurs på 100 poäng och du behöver minst 40 timmar per vecka för dina studier.


Vi rekommenderar att du läser dina distanskurser på mer än 5 veckor då det är svårt att i ämnen som till exempel svenska, svenska som andraspråk, engelska, matematik och naturvetenskap hinna utveckla de förmågor och kunskaper som krävs på så kort tid. Viktigt att tänka på är också att om du läser en kurs på 100 poäng på 5 veckor så kan eventuella nationella prov hamna på annan tid än i slutet på kursen.


Examination: Under kursen lämnar du in skriftliga uppgifter som bedöms och återkopplas av din lärare. För Hermods gäller sedan muntlig slutexamination via webbkamera/headset. För Exlearn Education gäller digitalt slutprov i lärplattformen. Oavsett vilken utbildningsanordnare du har gör du proven hemifrån, alternativt att du bokar rum och teknisk utrustning på Reveljen när det är dags för prov.


Nationella prov: Om du läser på distans görs nationella prov på plats vid Reveljen Sollefteå. Det gäller kurserna Engelska 5 och 6, Matematik 1, 2, 3 och 4, Svenska 1 och 3 samt Svenska som andraspråk 1 och 3. Kontakta Reveljens administration när du vill boka tid för ditt nationella prov, reveljen@solleftea.se.


Publicerad: 2020-04-08

    Ingen giltig användare vald.
    Ingen giltig användare vald.

Medborgarservice