Naturbruksprogrammet (NB) Skedomskolan

Utbilda dig för att jobba i skogen om du vill ha ett fritt jobb där du får vara ute mycket. Idag söker skogsnäringen fler personer än vad som utbildas. Det innebär att en skogsutbildning i det närmaste ger en jobbgaranti.

I takt med att ny teknik gjorts tillgänglig har jobben i skogen förändrats från att vara fysiskt krävande och utförda nästan av uteslutande män, till ett arbete som passar bra för både män och kvinnor med intresse för natur och teknik.

Jobben är trygga, (skogen flyttar inte utomlands,) utan finns kvar att bruka, generation efter generation. På Skedomskolan finns även möjlighet till viss utbildning inom jakt och viltvård.

Utbildningen på Skedomskolan bedrivs både i teoretiska moment i klassrummet och praktiskt ute i skogen. Detta ger eleven goda förutsättningar att genomföra sin utbildning med bra resultat.Skogsmaskinförare

(gymnasieinfo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster)

I utgången skogsmaskinförare får du lära dig avverkningsarbete med skogsmaskiner. I detta arbete ingår även till exempel att planera avverkningar, service och reparationer av maskiner. En viktig del i din utbildning är APL (praktik), som du gör hos skogsmaskinföretag. Du får i utbildningen använda nya skördare, skotare och simulatorer.

Eftersom skolan varje år hyr nya skogsmaskiner så får eleverna alltid tillgång till moderna maskiner med den senaste tekniken. Efter utbildningen har du mycket stor chans att få jobb som skogsmaskinförare.Högskoleförberedande

(gymnasieinfo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster)
Vet du redan tidigt att du ska läsa vidare på universitet eller högskola rekommenderar vi denna utgång. Du skaffar dig då grundlägande behörighet till högskola och får, förutom skogskurserna, även läsa andra kurser som förbereder dig för kommande studier. Svenska och engelska läser du på ditt individuella val.

Elever som väljer denna utgång läser ofta vidare till skogsmästare eller jägmästare men vägen ligger också öppen till valfri högskoleutbildning.
Oavsett vilken utgång du väljer skaffar du dig goda kunskaper om avverkningsarbete, hur man sköter skog, om virke och naturhänsyn.

Du kan efter gymnasiet arbeta som skogsmaskinförare eller med till exempel skogsvård, virkesmätning, inventerings- och planeringsarbete.

Som en extra bonus kommer du att bli en mästare på att göra upp eld utomhus och att steka kolbullar och grilla hamburgare.


GS-fackets film om Naturbruksprogrammetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Programföreträdare

Mattias Göransson

Telefon: 0620-68 27 86

mattias.goransson@utb.solleftea.se

Publicerad: 2019-08-20

    Ingen giltig användare vald.
    Ingen giltig användare vald.

Medborgarservice