Fordons- och transportprogrammet (FT)

Meka, köra och transportera
Gillar du att meka, reparera maskiner, serva motorer eller hänga i en modern verkstad? Vill du köra tung lastbil med släp eller persontransporter med buss? Lära dig köra olika fordon i knepiga situationer?

Då är Fordons- och Transportprogrammet perfekt för dig. Här ger vi dig en bra utbildning till en bransch med stor efterfrågan på arbetskraft.


Du kan efter avslutad utbildning jobba som till exempel yrkesförare lastbil, buss, hjullastare eller truck. Du som har ett tekniskt intresse, kan välja att bli mekaniker för personbilar, lastbilar eller maskiner.


Vi vet att det här låter som rena drömmen, om du är intresserad av fordonsteknik.

 

Inriktningar

Personbil
Denna gren ger dig chans att läsa traditionella ämnen som ellära, hydraulik, svetsteknik osv. Du lär dig om hela bilens uppbyggnad och om olika motortyper. Du ska bli utbildad för att i framtiden kunna till exempel kunna arbeta på en bilverkstad som mekaniker eller tekniker.


Lastbil och mobila maskiner

Inriktningen lastbil och mobila maskiner ska ge kunskaper inom diagnostik, reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner. Inriktningen kan leda till arbete som lastbilsmekaniker eller maskinmekaniker.


Transport
Inom den här grenen ska du få lära dig att köra fordon som fraktar material eller människor mellan olika ställen. Buss eller lastbil med släp. Du lär dig om miljöpåverkan och säkerhet och hur man lastar och lossar och du får möjlighet att få behörigheter för att köra de fordon som krävs. Du ska bli utbildad för att arbeta som lastbilsförare eller bussförare.

 

Programföreträdare personbil

Krister Duneborg

Telefon: 0620-68 24 72

krister.duneborg@utb.solleftea.se


Programföreträdare transportinriktning

Jan Söderlind

Mobil: 070-348 01 97

jan.soderlind@utb.solleftea.se


Publicerad: 2019-08-21

    Ingen giltig användare vald.
    Ingen giltig användare vald.

Medborgarservice