Skaparen av "Grej of the day" inspierarde lärare i Sollefteå

Läraren Micael Hermansson besökte Ramsele och Sollefteå den15/8 för att inspirera lärare med sitt koncept "Grej of the day"

“Grej of the day” är ett koncept som startades av Micael Hermansson under tiden han jobbade som grundskollärare i Umeå. Det går ut på att eleverna har mikrolektion varje dag där läraren berättar om en viss sak, person, händelse eller plats. Inför varje lektion får de enledtråd på vad som ska tas upp.

 

Idén fick Micael ett läsår när han hade en mer utmanande klass och där han kände att han behövde göra något annorlunda. Han ville testa något som var kort men ändå fångade upp elevernas nyfikenhet, engagemang, lärlust och allmänbildning.

 

Den allra första ”Grej of the day” handlade om Antarktis och Micael berättar om den resa som klassen gjorde när man väl hade fångat deras intresse. Från oordning till att vara finalister i ”vi i femman” i Västerbotten på ett halvår.

 

- Utvecklingen var enorm. Jag hade en klass som började mellanstadiet med att tycka att skola och kunskap är töntigt till att de sista året tryckte upp t-shirts med budskapet ”kunskap är coolt”. Det var en mäktig resa att ha varit med om.

 

"Grej of the day" är nu utspridd i hela landet. Facebookgruppen han startade där lärare får utbyta erfarenheter kring just ”Grej of the day” har idag passerat 35 000 medlemmar.

 

Onsdag den 15/8 fick lärare i såväl Ramsele som Sollefteå lyssna på Micael och delta i en workshop.

Micael Hermansson var inbjuden av Sollefteå kommun och rektor Lena Björck.

Publicerad: 2018-08-16

Skribent:

Medborgarservice