Tidigare utställningar

11 september 2018 – 25 oktober 2018 

Cykler

Anita Berg, konstnär och keramiker från Lungsjön är Sollefteå kommuns kulturstipendiat 2018 och berättar om Cykler.

Om man tänker efter så går allt i cykler. Årstider, humöret samt livet självt i stort och smått. Det är den utgångspunkten jag har haft.

Anita har jobbat med lera, grafik och objekt. Leran är obränd, vilket gör att den kommer att ändra färg under utställningsperioden. Bilderna, de grafiska bladen, är väldigt tolkningsbara. Till det yttre ser det ut som att alla ser likadana ut, men så är inte fallet. Keramikskulpturerna är tredimensionella i formen och hon förklarar vad dessa representerar:

– Jag tog chansen att undersöka mina egna svarta hål och jag tror att alla kan relatera till detta. Hålen kan se olika ut. Djupa, vindlande eller dramatiska. Det handlar helt enkelt om förhållandet mellan olika aspekter av livet, där både mörker och ljus finns. Där skuggor formas och växlingar framkommer. Och där allt ändå är samma. Jag tror att det måste gå ner för att kunna gå upp.

 

28 juni 2018 – 4 oktober 2018 

#vägenäringetBB

Bildkonstnären Lina Maria Viitala och illustratören Carina Kero Esbergs utställning om Kirunas kamp om förlossningsvård. Det är 12 mil, enkel resa, från Kiruna till BB i Gällivare.

Den oro, utsatthet och hjälplöshet gravida kan känna över att behöva resa efter en olycksdrabbad väg lyfts fram med hjälp av fotokonst, installationer och illustrationer.

En ljudinstallation med verkliga berättelser av föräldrar som inte hunnit fram spelas upp.

 

28 juni 2018 – 30 augusti 2018 

Quiltjubileum med Ångermanälvorna

Ångermanälvorna är en lokalgrupp inom Kviltföreningen RIKSTÄCKET som består av 13 medlemmar. 2018 firas 20 år som konstellation. Gruppen träffas en gång i månaden.

Kvilt är en speciell sorts lappteknik och expositionen visar upp deltagarnas alster inom denna textilgenre.

 

 

3 maj 2018 - 21 juni 2018

Alla får vara med?

Alstren är skapade av årskurs nio på Vallaskolan.Ca 150 elever har arbetat med temat mobbning. Syftet med denna utställning är att bidra till att synliggöra och minska tabukänslan kring ämnet.
 Alla får vara med? Nej. Enligt siffror från Friends utsätts nämligen 60 000 barn och unga för olika former av kränkande behandling. Det här är en viktig samhällsfråga och något som alla kan relatera till, oavsett ålder. Vi hoppas att denna exposition även väcker frågor som: Vad kan vi göra för att stoppa detta?


 

 28 februari - 26 april 2018

Kontrast – en audiovisuell upplevelse

 Ida Davidsson och Tove Nowén producerar en audiovisuell upplevelse i samarbete med Högskolan Dalarna. Utställningen har skräddarsytts för Orrenhuset – konst och kultur på temat kontraster och inleds med vernissage den 28/2 klockan 18.00 – 20.00.

Med rörlig bild och ett ljudlandskap skapar de en audiovisuell upplevelse utöver det vanliga.

 

 

29 november 2017 - 8 februari 2018

Blickpunkt – kvinnliga fotografer i Sollefteå

Många fotografer har levt och verkat i Ådalen. Det här är en hyllning till dem, och till yrket som hantverk. Beskåda porträttfotografier från 1900-talet av Amanda Sandberg och Therese Karlström samt ta del av spännande livsöden. Katarina Norström, Olga Peshkova och Birgitta Karlström, nu verksamma i branschen, visar sina bilder.

Publicerad: 2018-11-06

Medborgarservice