Tomtens arv visas upp på Junsele Djurpark

Sollefteå kommun och Junsele Djurpark är överens om att en del av Sollefteåtomtens leksaker ställs ut i djurparken under sommaren. Junsele djurpark är ett av de största besöksmålen i Sollefteå kommun.

 

Ynge Sundkvist mer känd som Sollefteåtomten spenderade över 50 år med att ordna fram, fixa till och skänka leksaker till sjukhus och sjuka barn. När han avled 2010 gick en stor del av hans arv till Sollefteå kommun med kravet att de skulle ställas ut.

 

Det är ett begränsat antal leksaker som lånas ut till Junsele djurpark under en begränsad period.

 

Birgitta Häggkvist, vice ordförande i kommunstyrelsen kommenterar,

 

- Yngve Sundqvist arv och historia förtjänar att berättas för fler människor i hela Sverige. Yngve var en man som gjorde stora personliga uppoffringar för att skänka glädje till de barn som hade det svårt. Det är en historia som förtjänar att spridas mycket mer än vad kommunen lyckats med hittills.

 

- Junsele Djurpark har ca 30 000 besökare från hela Sverige och norden. Det är en perfekt plats för att sprida Sollefteåtomtens historia och arv till en ny generation.

 

- Kultur är en av samhällets viktigaste stöttepelare och är lika viktig för oss som syret vi andas. Det är därför vi vill ha ett mer livfullt kulturliv som finns i hela kommunen. Men ska vi lyckas med det så krävs det också att vi öppnar upp för samarbete med andra aktörer.

Publicerad: 2019-06-27

Skribent:

Medborgarservice