Utdelning av Ingrid Thulins stipendium 2017

Foto: Andreas Eriksson

Som vi tidigare skrivit om blev det Hanna Sjöberg, 22 år och nyutbildad bildjournalist som fick ta emot Ingrid Thulinstipendiet på 20 000 kronor. Utdelningen skedde fredag den 28/7 på gågatan i Sollefteå.

Just nu arbetar Hanna med ett projekt att belysa det som sker i Ådalen 2017, mot fonden av Ådalens historiska utveckling.

 

– Jag vill använda stipendiesumman till det som även gett mig det här stipendiet, mitt dokumentära projekt kring Ådalen, säger Hanna Sjöberg.

 

Hanna Sjöberg, glad stipendiat. Här uppvaktad av från vä SP Fastigheter i Sundsvall AB Per Hägglöv som svarar för stipendiesumman, tf kommunchef Lars Olof Wengelin samt kommunfullmäktiges ordförande Mikael Sjölund.

 

Hanna är uppvuxen Forsmo, utanför Sollefteå, intresseinriktningen fotografi och bildberättande inleddes tidigt och redan gymnasiestudierna inom det estetiska programmet på Ådalsskolan hade fotografisk inriktning.

 

I juni avslutade Hanna tre år av universitetsstudier, då hon avlade två kandidatexamina vid Mittuniversitetet – en i bildjournalistik, som varit huvudämne, och även en i journalistik. Hannas examensarbete utgår från FNs elfte, av 17, hållbarhetsmål – hållbara städer och samhällen. 

 

Hon har valt att belysa hemstaden och den överskuggande konflikten om sjukhuset i Sollefteå genom att med kameran dokumentera skeenden och de starka personligheter och företeelser som bär berättelsen som blivit en riksangelägenhet.

 

Motivering till utnämningen:

”Tidigt lockad av och orienterad mot bildberättandet har Hanna Sjöberg målmedvetet satsat på fotografi och redan en månad efter examen arbetar hon med en spännande dynamisk skildring av det som sker i hembygden Ådalen med bilder som vittnar om att hennes blick på världen, genom linsen, har något väsentligt att berätta för oss. “

Stipendiet delas ut för tioende året. Några av de tidigare stipendiaterna kommer att närvara vid prisutdelningen.
 

Bakgrund

Sollefteå kommun instiftade år 2008 ett stipendiumlänk till annan webbplats till minne av sollefteåfödda skådespelaren INGRID THULIN.

 

De sökande bedöms av den jury som stipendiebildarna utser och under överinseende av juryns hedersledamot, Harriet Andersson. 

 

Tidigare stipendiater har varit skådespelaren Kristoffer Berglund (2008), scenografen Katrin Pettersson (2009) skådespelaren Natalie Sundelin (2010), operasångaren Anna Sandström (2011), kulturföreningen Kulturbygden (2012), musikern Johan Edlund (2013) och filmregissören och manusförfattaren Andreas Öhman (2014), dramatikern Alexandra Loonin (2015) och kortfilmsregissören Towe Nowén (2016).

 

Stipendieutdelare har bl.a. varit skådespelarna Harriet Andersson, Ewa Fröling och Kristoffer Berglund.

 

Ingrid Thulin (1926-2004) skådespelerska, regissör och författare hade världen som arbetsfält och levde många år utomlands, men hon återknöt ofta och gärna till sitt ursprung och barndomen i Sollefteå invid Ångermanälven.

 

Det är i den andan som kommunen utdelar stipendiet med stöd av Ingrids släkt och vänner, företrädda av Annica Andersson, och av SP Fastigheter i Sundsvall AB, som svarar för stipendiesumman.

Publicerad: 2017-07-28

Skribent:

Medborgarservice