Tidigare utställningar

10 september - 7 november 2019

 Martin & Tomas Skimutis

Besökarna bjuds på 2X Skimutis när Orrenhuset konst- och kultur för allra sista gången slår upp dörrarna till en ny utställning.

Träsnidaren Tomas Skimutis från Ramvik, känd för sin fantasifulla och färgsprakande konst med humoristiska inslag. Finurliga skapelser elektronik och rörelsedetektorer. Den andra Skimutis är sonen Martin, skulptör boende i Göteborg. Han presenterar konstverk i form av gåtfulla scenerier i miniatyr. Det är makalösa skapelser tunga av betydelser.

 

Sollefteå ± 100 år

Pågår till 17 oktober 2019

Bekanta er med lindansaren från Multrå som hamnade på cirkus. Möt kvinnan som arbetat med Bergman. Information om Nipornas stad varvas med berättelser om personer som satt sin prägel på staden under ett sekel. Tillsammans med besökarna tar vi också fram aktualiteter och ser in i framtiden.

 

Helmer Osslund

Pågår till 17 oktober 2019

Hör älvens brusande klang och se himlen i Nordingrå brinna. Färgsprakande norrländsk natur och porträttmålningar signerad Helmer Osslund. Här finns även information om konstnären.

 

 

Konst ur Göthe Höglunds samling

Pågår till 17 oktober 2019

Samlaren och konstentusiasten Göthe Höglunds konst med målningar av bland andra Atti Johansson och Pär Andersson. Möbeldesignern Mats Theselius finns också representerad.

 

20 juli - 29 augusti 2019

Bonader från Helgum och Nelly Forzsén

En utställning i samarbete med Helgums Hemgygdsförening. Utställningen i två delar visar bonader med anknytning till Helgum, samt en utställning om och med fotograf Nelly Forzsén.


13 juni - 29 augusti 2019

Hästar

"Det är något med utsidan på en häst som är bra för insidan på en människa"

- Winston Churchill 

Fyra konstnärer med hästen i focus. Birgitta Ryberg, Sigrid Westerholm, Eva Nordangård och Maritha Östlund visar skulpturer och målningar.


2 april  - 5 juni 2019

Kristina Nilsdotter - målningar och skulpturer

Kristina Nilsdotter, född 1966, är bildkonstnär från Luleå. Hon är numera verksam i Nordmaling, Västerbotten, och arbetar med skulptur och måleri i olika tekniker. Hon har tidigare ställt ut på Liljevalchs Vårsalong och haft gestaltningsuppdrag för Robertsfors kommun. I år är separata utställningar planerade i bland annat Köpenhamn och Ängelholm.

Perioden 2 april - 5 juni visas hennes verk på Orrenhuset - konst och kultur.


31 januari - 21 mars 2019
Kom ljug mig en saga

Ett läsfrämjande konstprojekt av Sandra Mozard och Anita Berg. 
Under 2015-16 pågick ett läsfrämjande projekt för förskoleklasser och särskola i Sollefteå, Kramfors och Härnösandmed med stöd av Kulturrådet.

Här visas en interaktiv utställning som bygger på projektet. Utställningen vänder sig till barn, unga samt pedagoger.


2 december - 10 januari 2019

Irma Hamréns Tomteland

Midnatt kanske inte råder, men nog tippas och tappas det allt i vrårna på Orrtorget 1. Möt den lille, finmejslat finurlige Sollefteåtomten skapad av Irma Hamrén. Skyltsöndagen 2 december öppnas åter dörren in till tomtarnas värld.

Barngrupper och skolklasser är välkomna att boka visning med julpyssel 3 - 20 december. Kontakta då personal på 0732753976


13 november 2018 – 10 januari 2019

HABITAT

Kerstin Lindström utför markstudier i sällskap med Helmer Osslund

Ett HABITAT är en miljö där en art kan leva. I en serie arbeten utforskas olika aspekter av begreppet. Habitatet kan vara stort eller litet och berättar om något vi kan dela till skillnad från reviret. Utställningen visar ett antal verk framställda i filt och vadmal. De är uppbyggda av mindre delar, omsorgfullt färgade och utvalda för att bära sin berättelse. Det handlar om att undersöka olika ytor och färgskiftningar i betraktandet av avgränsade stycken natur. Allt från skogsbrukets provytor till det lilla barnets första upplevelser av sin omvärld.


13 november 2018 – 10 januari 2019

Kjell Bolin - textildesigner, illustratör och konstnär

Detta är en minnesutställning om Kjell Bolin 1937- 2006, som verkade i Sollefteå sina sista år i livet. Ett urval av skisser, grafik och textiltryck visas.


11 september 2018 – 25 oktober 2018 

Cykler

Anita Berg, konstnär och keramiker från Lungsjön är Sollefteå kommuns kulturstipendiat 2018 och berättar om Cykler.

Om man tänker efter så går allt i cykler. Årstider, humöret samt livet självt i stort och smått. Det är den utgångspunkten jag har haft.

Anita har jobbat med lera, grafik och objekt. Leran är obränd, vilket gör att den kommer att ändra färg under utställningsperioden. Bilderna, de grafiska bladen, är väldigt tolkningsbara. Till det yttre ser det ut som att alla ser likadana ut, men så är inte fallet. Keramikskulpturerna är tredimensionella i formen och hon förklarar vad dessa representerar:

– Jag tog chansen att undersöka mina egna svarta hål och jag tror att alla kan relatera till detta. Hålen kan se olika ut. Djupa, vindlande eller dramatiska. Det handlar helt enkelt om förhållandet mellan olika aspekter av livet, där både mörker och ljus finns. Där skuggor formas och växlingar framkommer. Och där allt ändå är samma. Jag tror att det måste gå ner för att kunna gå upp.


28 juni 2018 – 4 oktober 2018 

#vägenäringetBB

Bildkonstnären Lina Maria Viitala och illustratören Carina Kero Esbergs utställning om Kirunas kamp om förlossningsvård. Det är 12 mil, enkel resa, från Kiruna till BB i Gällivare.

Den oro, utsatthet och hjälplöshet gravida kan känna över att behöva resa efter en olycksdrabbad väg lyfts fram med hjälp av fotokonst, installationer och illustrationer.

En ljudinstallation med verkliga berättelser av föräldrar som inte hunnit fram spelas upp.


28 juni 2018 – 30 augusti 2018 

Quiltjubileum med Ångermanälvorna

Ångermanälvorna är en lokalgrupp inom Kviltföreningen RIKSTÄCKET som består av 13 medlemmar. 2018 firas 20 år som konstellation. Gruppen träffas en gång i månaden.

Kvilt är en speciell sorts lappteknik och expositionen visar upp deltagarnas alster inom denna textilgenre.3 maj 2018 - 21 juni 2018

Alla får vara med?

Alstren är skapade av årskurs nio på Vallaskolan.Ca 150 elever har arbetat med temat mobbning. Syftet med denna utställning är att bidra till att synliggöra och minska tabukänslan kring ämnet.
 Alla får vara med? Nej. Enligt siffror från Friends utsätts nämligen 60 000 barn och unga för olika former av kränkande behandling. Det här är en viktig samhällsfråga och något som alla kan relatera till, oavsett ålder. Vi hoppas att denna exposition även väcker frågor som: Vad kan vi göra för att stoppa detta? 28 februari - 26 april 2018

Kontrast – en audiovisuell upplevelse

 Ida Davidsson och Tove Nowén producerar en audiovisuell upplevelse i samarbete med Högskolan Dalarna. Utställningen har skräddarsytts för Orrenhuset – konst och kultur på temat kontraster och inleds med vernissage den 28/2 klockan 18.00 – 20.00.

Med rörlig bild och ett ljudlandskap skapar de en audiovisuell upplevelse utöver det vanliga.29 november 2017 - 8 februari 2018

Blickpunkt – kvinnliga fotografer i Sollefteå

Många fotografer har levt och verkat i Ådalen. Det här är en hyllning till dem, och till yrket som hantverk. Beskåda porträttfotografier från 1900-talet av Amanda Sandberg och Therese Karlström samt ta del av spännande livsöden. Katarina Norström, Olga Peshkova och Birgitta Karlström, nu verksamma i branschen, visar sina bilder.

Publicerad: 2020-06-30

Medborgarservice