Sollefteå - en kraftfull kommun

Nipleden

Nipleden är en riktig pärla bland vandring i Höga Kusten.

Den startar vid Sollefteå Camping på Risön i centrala Sollefteå och leder uppströms längs Ångermanälvens vackra flöde upp till Edsbron där man korsar älven och följer den nedströms tillbaka till utgångspunkten.

Det är älvbrinkarnas imponerande nipor som gett leden sitt namn och dessa är både imponerande och väldigt spännande att utforska. För 20 000 år sedan började inlandsisen att smälta och för 10 000 år sedan var dagens Ångermanland isfritt. Då var området kring Nipleden en havsvik där smältvattnet fört med sig stora mängder sand och finare material. När landhöjningen gjorde att havsviken förflyttade sig allt längre österut, "åt" sig älven ner i de gamla sedimentavlagringarna och skapade de fascinerande 50 meter höga niporna som de ser ut idag. Stora delar av leden följer niporna och ibland är det brant och smalt. Ett av de finare områdena att undersöka längs leden är Granvågsniporna vid Faxälvens mynning. Här ligger bland annat tre fantastiska nipor, Borgen, Svalnipan och Rödskäggsnipan.

Karta och beskrivning kan du ladda ner här.PDF

Cykel

Att cykla längs Nipleden kan vara en riktig utmaning eller bara bara en mysig härlig utflykt, beroende på vilken del du väljer. Läs ledbeskrivningen och välj den rutt som passar dig bäst.

Paddlalänk till annan webbplats

Att paddla längs Ångermanälven kan vara en upplevelse. Men tänk på säkerheten. Kontakta t.ex. Friluftsfrämjandet för tips och råd kring paddling i Sollefteå kommun.

Fiske

Längs Ångermanälven finns det många härliga miljöer för fiske. Kolla upp vilket fiskevårdsområde där du vill fiska och se vad som gäller.

Ledbeskrivning

Upplev Ådalens säregna niplandskap längs Nipleden: Sollefteå-Österåsen-Ed-Sollefteå, på totalt 27km. Välj själv om du vill vandra hela sträckan eller bara delar av den.