Sollefteå - en kraftfull kommun

Natur och friluftsliv

Naturkartanlänk till annan webbplats

Naturkartan hjälper dig att hitta naturupplevelserna i Sollefteå kommun. Hitta till leder, naturreservat, skidåkning, bad, utsiktsplatser och mycket mer.

Naturguidenlänk till annan webbplats

I naturguiden har vi samlat mängder av tips på naturupplevelser och aktivieter. Guiden finns att läsa digitalt och att hämta upp på Medborgarservice i Sollefteå.

Nipleden

Upplev Ådalens säregna niplandskap längs Nipleden: Sollefteå-Österåsen-Ed-Sollefteå, på totalt 27km. Välj själv om du vill vandra hela sträckan eller bara delar av den.

Multråberget länk till annan webbplats

Multråberget är ett klassiskt utflyktsmål med en fantastisk utsikt som ligger ca 5 km öster om Sollefteå.

Fäbostigenlänk till annan webbplats

Här börjar den historiska vandringsleden från Åsmon till Moflobodarna. Cirka en mil längs omväxlande landsväg och i varierad skogsterräng, på röjda stigar och över myrar.

Naturstigen i Junsele länk till annan webbplats

En rundled på ca 9 km. Leden är tydligt uppmärkt med orange färg på träd och stenar samt skyltar och startar vid campingen i Junsele.

Ådalsleden 1 länk till annan webbplats

Kullberg-Sollefteå. En vildmarksled som passerar såväl kraftstationer, hällristningar och kulturreservat. Leden vandras bäst på försommar.

Stenbergsleden, Graningelänk till annan webbplats

Hela leden är ca 3 km varav 1,5 km på rullstensåsen med vatten på båda sidor.


Hallstaberget

Under vintern är Hallstaberget en skidoas. Under resten av året finns här ett av Sveriges främsta rullskidbanor, motionsleder, utegym och en cykelled.

Paddla kanot i Röån

Röån är ett av landets bästa kanotvatten med paddling längs sjö och å. En fantastisk naturupplevelse med stor chans att du får se både bävrar och älgar.

Västra skogenlänk till annan webbplats

Tätortsnära friluftsområde med leder på 1,3, 2,7 och 4,4 km. Här finns grillplats, vindskydd, lekplats, parkourbana, utegym, toaletter och en magnifik utsikt.

Ångermanälvens farled 

Ta båten längs vackra Ångermanälven. Upplev naturen, djurlivet och dolda smultronställen. Sjökort hittar du här.

Edselegruvan länk till annan webbplats

På Långsjökullen i Ramneå strax utanför Edsele ligger den makalösa Edselegruvan. Här finns en fascinerande miljö med branta klippväggar som stupar rakt ner i det vattenfyllda dagbrottet.

Granvågsnipornalänk till annan webbplats

Granvågsniporna kallas de tre kullarna Borgen, Svalnipan och Rödskäggsnipan, som reser sig som mäktiga vaktposter vid Faxälvens inflöde i Ångermanälven.

Parkour och utegym 

Utegym finns i Junsele, Hågestaön, Hallstaberget och Västra Skogen. Parkourbana finns i Västra skogen.

Naturreservatlänk till annan webbplats

I Sollefteå kommun finns ett stort utbud av naturreservat. Hela listan med vägbeskrivningar, kartor och information hittar du hos Länsstyrelsen.

Bybergsleden i Edselelänk till annan webbplats

Edsele med Bybergets resliga siluett är vårt stolta arv och vackra pärla i Höga Kusten Inland i dramatiska Ådalen. Ta dig upp till toppen och njut av bedårande utsikt på Bybergets topp, 318 m ö.h.

Hälsans stigPDF

Sollefteå Camping är väldigt populär bland barnfamiljer , det finns någonting att göra för alla . Campingen ligger strax utanför stadskärnan med gångavstånd till centrum.

Brunnsparkenlänk till annan webbplats

Parken har länge varit en trivsam plats för fester och utflykter. Har har man även tappat och sålt "Ramselevatten" från källan i parken. Parken och dess paviljong är ett trevligt utflyktsmål.

Nävernäsanlänk till annan webbplats

Berget Nävernäsans topp ligger på över 500 meters höjd över havet. Därifrån är utsikten imponerande, särskilt om man vågar klättra upp i tornet.

Långvattnetlänk till annan webbplats

Långvattnet har en vacker och säregen natur med lättgångna, tallbevuxna kullar och moar samt möjlighet till fiske i 50-talet sjöar och tjärnar. Detta gör platsen till ett friluftsområde av högsta klass.

Räbbstugeforsenlänk till annan webbplats

Ett tydlig bevis på naturens enorma krafter finns att uppleva i Räbbstugeforsen några mil utanför Ramsele. Längs den 200 meter torrlagda forsen finns enorma gropar
i det som tidigare var forsens botten.

Betarsjönlänk till annan webbplats

Betarsjön är länets största sjö. Sjön är perfekt för dig som vill fritidsfiska och för annan friluftsliv. Vid Hållstaudden finns en fin badplats med sandstränder. Ett populärt besöksmål.

Gideåbergsmyrarnalänk till annan webbplats

Naturreservatet rymmer ett stort antal intressanta växter, bland annat de flesta av Ångermanlands orkidéer.

Finnforsledenlänk till annan webbplats

Finnfors Vandring & Historia följer dom gamla färdvägarna som användes när gående och hästtransporter var de enda färdmedlen.

Finnåleden, Helgumlänk till annan webbplats

Finnåleden ligger i Helgum ca 3 mil utanför Sollefteå. Sträckan är ca 23 km och har både lättvandrade partier samt väldigt kuperad terräng.

Hågestaön länk till annan webbplats

Ett lättillgängligt utflyktsmål mitt i stan. Längs Ingrid Thulins-stig. En ca 2,5 km stig slingrar sig runt ön. Här kan du även passa på att träna lite på det fina utegymmet.

Ådalsleden 2 Boteå-Sanna länk till annan webbplats

En vildmarksled som går från Boteå Kyrka upp till Gålsjöbruk via Undromshöjden ned till Sanna. Leden går mestadels genom torr och öppen Tallskog.

Mulleriketlänk till annan webbplats

Skogsmulle är barnens vän och fantasifigur i skogen. Mulle kommer till barnen för att leka, sjunga och berätta om naturen. Arrangeras av Friluftsfrämjandet varje sommar.