Sollefteå - en kraftfull kommun

Kulturmiljöer

Sollefteå Hembygdsgårdlänk till annan webbplats

Ådalsbyn är en idyll som ligger i parkområdet mellan före detta Tingshuset och idrottsplatsen Nipvallen i Sollefteå.

Resele Hembygdsgårdlänk till annan webbplats

Hembygdsgården ligger vid Tängstabrons södra fäste, mitt i det vackra niplandskapet i Resele. Vid hembygdsgården anordnas loppis och cafe.

Näsåkers Hembygdsgård länk till annan webbplats

På Prästnipan ligger Näsåkers hembygdsgård, en ståtlig timmerbyggnad från 1720. Intill ligger kaffeservering, bagarstuga och minigolfbana. I närheten finns även Pelle Molins stuga.

Edsele Hembygdsgårdlänk till annan webbplats

Hembygdsgården i Edsele ligger vackert vid Edsele Prästgård. En smal gångbro leder till hembygdsmuséet, som består av en parstuga från 1836, flyttad från Fjällbohög. Servering finns på plats.

Junsele Hembygdsgårdlänk till annan webbplats

Högt belägen på kyrkberget med utsikt över Ångermanälven ligger Junsele hembygdsgård med sina 16 byggnader som kan dateras från 1700- och 1800-talet.

Ångermanlandsgården länk till annan webbplats

I ladugården finns bagarstuga, loppmarknad och samlingslokal. I Parastugan finns kök med servering och en liten lanthandel.

Eds Hembygdsgårdlänk till annan webbplats

Hembygdsgården ligger intill Edsbrons norra brofäste. Uthyrning av hembygdsgård och bagarstuga, 0620-223 50, 0730-92 77 05

Helgumlänk till annan webbplats

Helgums Hembygdsområde har flerhundraåriga historisak rötter. Mangårdsbyggnaden från 1855 tillhörde farfarsfar till den legendariske politikern Gunnar Hedlund.

Örbäck Hembygdsgårdlänk till annan webbplats

I Örbäck ligger denna hembygdsgård som bland annat har ett porslinsmuseum, en förmånsstuga från Gammelgården i Graninge och hästdragna vagnar från Forsse bruk.

Kyrkor Sollefteå kommun

I Sollefteå kommun finns ett stort antal kyrkor. Här tittar du en lista över kyrkor. Kontakta Svenska Kyrkan för mer information.

Graninge Bruklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Graninge Bruk är ursprungligen ett järnbruk som anlades på 1670-talet. Bruket och dess omnejd är en riktig pärla i Norrlands inland och är väl värt ett besök.

Tingshusetlänk till annan webbplats

Under 1800-talet hölls ting i Sollefteå på flera olika ställen. Efter 1882 höll man till i en flygelbyggnad till Hullsta gård. 1902 konstaterade hösttinget att det var nödvändigt att häradet uppförde ett särskilt tingshus.

Gravhögar i Holm & Björkålänk till annan webbplats

Rika fornlämningar från järnåldern antyder att området har brukats under en lång tid. Här kan du vandra i vacker miljö och inspireras av vårt kulturarv.

Nässjö kvarnlänk till annan webbplats

Kvarn- och kraftverksmuseum från seklets början. Härifrån levererades den första elektriciteten till Ramsele 1913. Idag finns här en ny turbin och man levererar åter ström härifrån.

Öfra Kappel länk till annan webbplats

Övra skola och kapell byggdes 1894. Skolsalen som även användes till kyrkosal ända fram till 1944 då kappellet återinvigdes som enbart kyrka.

Traktor museum

Traktorer från 1920-1950. Totalt finns 200 maskiner totalt varav 150 är körbara. Även ett ånglok från 1817 finns att beskåda.

Klockhuset i Skadomlänk till annan webbplats

Torbjörn Holmer har samlat på klockor sedan 1960-talet och i Klockhuset visas de ca 750 bords-, vägg- och golvuren från fyra sekler i en ombyggd och utbyggd ladugård

Kvinnominnelänk till annan webbplats

Gudinneutställningen i Näsåker är ett debattinlägg i religionshistoria. Den visar tiden då gudomsbilden var kvinnlig, innan Bibeln blev skriven. Utställningen heter "Efter 1000 år av tystnad.."

Brandmuseét Näsåkerlänk till annan webbplats

Här kan du kan se gamla brandbilar, utrustning och historia om brandmännen. Muset drivs helt ideellt och har inga öppettider. Det går bra att ringa om man vill komma dit och titta.

Pelle Molins stugalänk till annan webbplats

Torbjörn Holmer har samlat på klockor sedan 1960-talet och i Klockhuset visas de ca 750 bords-, vägg- och golvuren från fyra sekler i en ombyggd och utbyggd ladugård