Övrigt

Graninge Bruklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

070-616 80 87

Graninge Bruk är ursprungligen ett järnbruk som anlades på 1670-talet. Bruket och dess omnejd är en riktig pärla i Norrlands inland och är värt ett besök.

Här bedrivs idag, i lokaler om över 1.000 kvadratmeter, antik - och modernthandel, stort antikvariat och en stor loppis med massor av prylar och möbler. 

Öppet Lördagar 10:00-16:00 samt efter överenskommelse.


Österåsens Hälsohemlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

0620-573 00

Österåsen byggdes 1901 som sanatorium på initiativ av Oscar II:s Jubileumsfond. Det finns många historieskildringar kopplade till Österåsen.

Du som vill besöka Österåsens hälsohem för en visning av den fina konstsamlingen eller se vårt historiska bildspel, kontakta receptionen. Vill du äta en god vegetarisk lunch boka även då via receptionen.


Pelle Molins Stugalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Näsåker

0622- 102 77

Pelle Molin, som bodde här för 100 år sedan, har blivit en legend. I samband med hundraårsminnet av Pelle Molins död har författarens stuga upprustats och skalden presenteras nu även som den författare, målare, poet och historiker han var.


I Tjäll, 5 kilometer öster om Sollefteå finns även en sten till minne av Pelle Molin. Varje år i juni hålls en minnesstund vid stenen där Pelle Molin stipendiumet delas ut.


Gravhögarna i Holm och Björkå

070-261 58 63

Rika fornlämningar från järnåldern antyder att området har brukats under en lång tid. Här kan du vandra i vacker miljö och inspireras av vårt kulturarv.


Nässjö Kvarn och Kraftverksmuseumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kvarn- och kraftverksmuseum från seklets början. Härifrån levererades den första elektriciteten till Ramsele 1913. Idag finns här en ny turbin och man levererar åter ström härifrån. Sommartid mals fortfarande kornmjöl i kvarnen.

Öppet under Juli månad, ons- sön kl 12-14.


Räbbstugeforsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Genom byggnationen av Ramsele kraftverk 1953-58 torrlades ca 7 km av Faxälven. Räbbstugeforsen blev ett "dött fall" och hundratals så kallade jättegrytor frilades från vattnets virvlar. Fenomenet kan studeras i den gamla älvfåran efter en sträcka på 200 m. Grytorna är upp till 2,5 m i diameter och lika djupa.


Publicerad: 2018-10-03

Medborgarservice